10 kysymystä: kodin valaistus
Sisustus
10 kysymystä: kodin valaistus
Hyvin suunniteltu kodin valaistus parantaa merkittävästi viihtyisyyttä. Miten valaistus kannattaa suunnitella kodin eri tiloihin? Entä millainen värilämpötila sopii kotiisi?
Julkaistu 9.11.2016
Avotakka

1. Milloin kodin valaistus pitäisi suunnitella?

Ota valot ja valaistus mukaan kodin sisustuksen suunnitteluun jo alusta alkaen. Liian moni oppii kantapään kautta, että valopisteiden sijoitus olisi kannattanut miettiä samaan aikaan kuin ruokapöydän ja sohvankin paikat.

2. Miten rakentaa kodin valaistus?

Luo kodin perusvalotaso luonnonvaloa täydentävillä yleisvaloilla. Tehon olisi hyvä riittää siivoukseen. Käytä valoa epäsuorasti, joko himmennettäviä tai kattojen ja seinien kautta heijastavia valaisimia. Silloin valaistusta voi säätää eri tarpeisiin ja eri vuorokauden- ja vuodenaikoihin sopiviksi. Valitse sitten valaisimet tiettyihin kodin paikkasidonnaisiin toimintoihin, kuten ruokapöydän ylle ja yöpöydälle. Viimeistele valokoristeilla, hehkuvilla valaisinobjekteilla tai efektivaloilla, jotka tuovat kiinnostavuutta.

3. Mitkä ovat yleisimmät kodin valaistuksen virheet?

Moni luulee, että hyvä valaistus tarkoittaa, että koko tila on valaistu tasaisesti ylhäältä alaspäin esimerkiksi kattoon upotetuilla kohdevalaisimilla. Eri valaisufunktioita täyttävillä valaisimilla saa kuitenkin mielenkiintoisemman ja rauhallisemman lopputuloksen.

4. Mistä tunnistan sopivan valaisimen kuhunkin kodin tilaan?

Kodin yleisvalaistus kannattaa toteuttaa epäsuorasti pintojen kautta, mutta korostettavat yksityiskohdat on hyvä valaista suoraan. Sopivaa valaisinta voi silti olla vaikea tunnistaa itse, joten kerro tilasta ja sen valaisutarpeista valaisinliikkeen myyjälle. Monessa sisustusliikkeessä on ammattitaitoista henkilökuntaa, kuten sisustussuunnittelijoita. Ammattilainen osaa kertoa, miten valo jakautuu tilaan mistäkin valaisimesta. Tarkista aina myös säätömahdollisuudet.

5. Mitkä valaisimet sopivat kodin yleisvaloiksi?

Melkein kaikista valaisintyypeistä löytyy epäsuorasti valaisevia versioita. Seinävalaisimet ovat yleisimpiä, mutta myös lattia- tai riippuvalaisimet voivat heijastaa katon kautta. Perusvaloa syntyy perinteisellä verhovalaistuksellakin. Keittiöön sopii vaikka valaisinprofiili yläkaappien päällä.

Mitä enemmän valoa, sitä viileämpi värilämpötila voi olla. Suomalaisissa kodeissa suositaan lämpimän valkoista värilämpötilaa.

6. Mitä kannattaa pitää mielessä, kun etsin valoa yöpöydälle?

Makuuhuoneen valaistukselta toivotaan monesti hienovaraisuutta ennemmin kuin tehoja. Valaistuksen voimakkuutta on kuitenkin vaikea arvioida kaupassa kaikkien muiden lamppujen keskellä. Kysy siksi myyjältä, voiko polttimoa vaihtaa, saako sitä himmennettyä ja värilämpötilaa muutettua. Pöytävalaisimissa voi olla kiinteitä ledimoduuleja, jotka voivat näyttää liikkeessä sopivilta mutta kotona yllättävän voimakkailta. Niiden valaistuksen tehoa ja värilämpötilaa ei voi aina säätää. Yöpöydän valo voi olla hauskakin ja yllättävästä materiaalista, joskin makuutilassa toimivat hyvin etenkin kangasvarjostimet, jotka siivilöivät valoa miellyttävästi.

7. Miten tehdä kodin valaistus viihtyisämmäksi?

Työympäristössä käytetään yleensä viileitä värilämpötiloja ja pyritään tasaisen vakaaseen valaistukseen. Kodin valaistuksen pitäisi tarjota sille vastapainoa. Vältä siis ylimitoittamista: joku nurkka saa jäädä hämäräksikin. Hyvin lämpimän sävyisiä takkatulta ja kynttilänvaloa pidetään perinteisesti kotoisina. Lämpimät värilämpötilat helpottavatkin rentoutumista.

8. Miten valitsen sopivan lampun?

Tarkista valonlähteen kannan koko ja tehorajoitukset palaneesta lampusta tai valaisimen tyyppikilvestä. Mieti, tarvitsetko loisteputken, pienloistelampun eli energiansäästölampun, halogeenin vai led-lampun. Loistelampuista on hyvä muistaa, että niitä harvemmin saa himmennettyä ja ne syttyvät hitaimmin. Ne eivät liioin näytä kovin hyvältä valaisimesta pilkottaessaan.

Suomalaisissa kodeissa useimmin käytetty valaistuksen värilämpötila on lämmin valkoinen eli 2 700–3 000 kelviniä. Julkitiloissa käytetään usein hieman viileämpää valkoista (4 000 K). Se sopii paremmin luonnonvaloon ja hyvin valoisiin tiloihin. Mitä vähemmän valoa, sitä lämpimämpi värilämpötila tuntuu luontevalta. Mitä enemmän valoa, sitä viileämpi värilämpötila voi olla.

9. Mistä tunnistan laatulampun?

Kysy myyjältä suositusta ja pyydä saada nähdä valonlähde palamassa. Voit yleensä huoletta luottaa pakkausten merkintöihin, mutta ole tarkkana ledipolttimoiden kanssa: halpa hinta voi joskus tarkoittaa heikompaa värintoistokykyä ja epätarkkuutta värilämpötilassa. Suurilla valmistajilla tiedot pitävät paremmin paikkansa, ja niillä on enemmän laadunvalvontaa kuin pienillä toimijoilla.

10. Millaisia ovat kodin valaistuksen trendit?

Erilaisia valonlähteitä yhdistellään niiden ominaisuuksien mukaan. Halogeeneille on edelleen tilausta, kun kaivataan lyhytaikaisesti käytettävää mutta hyvin värejä toistavaa lämmintä valoa ja valaistusta, esimerkiksi kylpyhuoneen peilivalona meikkaamista ajatellen. Yleisvalaistusta rakennetaan enemmän sisustuksellisilla valaisimilla kuin rakenteisiin upotetuilla kohdevaloilla.

Asiantuntija: muotoilija, luennoitsija Jukka Korpihete

Kommentoi »