Avotakka

10 kysymystä: kodin valaistus

Mainos
Hyvin suunniteltu valaistus parantaa kodin viihtyisyyttä. Miten valaistus kannattaa suunnitella eri tiloihin? Entä millainen värilämpötila sopii kotiisi?
Teksti Emma Suominen
Kuvat Johanna Kinnari

1. Milloin kodin valaistus pitäisi suunnitella?

Ota valot mukaan sisustuksen suunnitteluun jo alusta alkaen. Liian moni oppii kantapään kautta, että valopisteiden sijoitus olisi kannattanut miettiä samaan aikaan kuin ruokapöydän ja sohvankin paikat.

2. Miten rakennan valaistuksen?

Luo perusvalotaso luonnonvaloa täydentävillä yleisvaloilla. Tehon olisi hyvä riittää siivoukseen. Käytä valoa epäsuorasti: joko himmennettäviä tai kattojen ja seinien kautta heijastavia valaisimia. Silloin valon määrää voi säätää eri tarpeisiin ja eri vuorokauden- ja vuodenaikoihin sopiviksi. Valitse sitten valaisimet tiettyihin paikkasidonnaisiin toimintoihin, kuten ruokapöydän ylle ja yöpöydälle. Viimeistele valokoristeilla, hehkuvilla valaisinobjekteilla tai efektivaloilla, jotka tuovat kiinnostavuutta.

3. Mitkä ovat yleisimmät valaistuksen virheet?

Moni luulee, että hyvässä valaistuksessa koko tila on valaistu tasaisesti ylhäältä alaspäin esimerkiksi kattoon upotetuilla kohdevalaisimilla. Eri valaisufunktioita täyttävillä valaisimilla saa mielenkiintoisemman ja rauhallisemman lopputuloksen.

4. Mistä tunnistan sopivan valaisintyypin kuhunkin tilaan?

Yleisvalaistus kannattaa toteuttaa epäsuorasti pintojen kautta, mutta korostettavat yksityiskohdat on hyvä valaista suoraan. Sopivaa valaisinta voi silti olla vaikea tunnistaa itse, joten kerro tilasta ja sen valaisutarpeista valaisinliikkeen myyjälle. Monessa sisustusliikkeessä on ammattitaitoista henkilökuntaa, kuten sisustussuunnittelijoita. Ammattilainen osaa kertoa, miten valo jakautuu tilaan mistäkin valaisimesta. Tarkista aina myös säätömahdollisuudet.

5. Mitkä sopivat yleisvaloiksi?

Melkein kaikista valaisintyypeistä löytyy epäsuorasti valaisevia versioita. Seinävalaisimet ovat yleisimpiä, mutta myös lattia- tai riippuvalaisimet voivat heijastaa katon kautta. Perusvaloa syntyy perinteisellä verhovalaistuksellakin. Keittiöön sopii vaikka valaisinprofiili yläkaappien päällä.

Mitä enemmän valoa, sitä viileämpi värilämpötila voi olla. Suomalaiskodeissa suositaan lämpimän valkoista värilämpötilaa.

6. Mitä kannattaa pitää mielessä, kun etsin valoa yöpöydälle?

Makuuhuoneen valaistukselta toivotaan monesti hienovaraisuutta ennemmin kuin tehoja. Voimakkuutta on kuitenkin vaikea arvioida kaupassa kaikkien muiden lamppujen keskellä. Kysy siksi myyjältä, voiko polttimoa vaihtaa, saako sitä himmennettyä ja värilämpötilaa muutettua. Pöytävalaisimissa voi olla kiinteitä ledimoduuleja, jotka voivat näyttää liikkeessä sopivilta mutta kotona yllättävän voimakkailta. Niiden tehoa ja värilämpötilaa ei voi aina säätää. Yöpöydän valo voi olla hauskakin ja yllättävästä materiaalista, joskin makuutilassa toimivat hyvin etenkin kangasvarjostimet, jotka siivilöivät valoa miellyttävästi.

7. Miten saan valaistua kodin viihtyisämmäksi?

Työympäristössä käytetään yleensä viileitä värilämpötiloja ja pyritään tasaisen vakaaseen valaistukseen. Kodin pitäisi tarjota sille vastapainoa. Vältä siis ylimitoittamista: joku nurkka saa jäädä hämäräksikin. Hyvin lämpimän sävyisiä takkatulta ja kynttilänvaloa pidetään perinteisesti kotoisina. Lämpimät värilämpötilat helpottavatkin rentoutumista.

8. Miten valitsen sopivan lampun?

Tarkista valonlähteen kannan koko ja tehorajoitukset palaneesta lampusta tai valaisimen tyyppikilvestä. Mieti, tarvitsetko loisteputken, pienloistelampun eli energiansäästölampun, halogeenin vai led-lampun. Loistelampuista on hyvä muistaa, että niitä harvemmin saa himmennettyä ja ne syttyvät hitaimmin. Ne eivät liioin näytä kovin hyvältä valaisimesta pilkottaessaan.

Suomalaiskodeissa useimmin käytetty värilämpötila on lämmin valkoinen eli 2 700–3 000 kelviniä. Julkitiloissa käytetään usein hieman viileämpää valkoista (4 000 K). Se sopii paremmin luonnonvaloon ja hyvin valoisiin tiloihin. Mitä vähemmän valoa, sitä lämpimämpi värilämpötila tuntuu luontevalta. Mitä enemmän valoa, sitä viileämpi värilämpötila voi olla.

9. Mistä tunnistan laatulampun?

Kysy myyjältä suositusta ja pyydä saada nähdä valonlähde palamassa. Voit yleensä huoletta luottaa pakkausten merkintöihin mutta ole tarkkana ledipolttimoiden kanssa: halpa hinta voi joskus tarkoittaa heikompaa värintoistokykyä ja epätarkkuutta värilämpötilassa. Suurilla valmistajilla tiedot pitävät paremmin paikkansa, ja niillä on enemmän laadunvalvontaa kuin pienillä toimijoilla.

10. Millaisia ovat valaisemisen trendit?

Erilaisia valonlähteitä yhdistellään niiden ominaisuuksien mukaan. Halogeeneille on edelleen tilausta, kun kaivataan lyhytaikaisesti käytettävää mutta hyvin värejä toistavaa lämmintä valoa, esimerkiksi kylpyhuoneen peilivalona meikkaamista ajatellen. Yleisvalaistusta rakennetaan enemmän sisustuksellisilla valaisimilla kuin rakenteisiin upotetuilla kohdevaloilla.

Asiantuntija: muotoilija, luennoitsija Jukka Korpihete

Lue lisää:

Tehokas kylpyhuoneen valaistus ei vaadi remonttia

Näin valaiset makuuhuoneen

Oikea lamppu hukassa? Tarkista yleisimmät lampunkannat

Julkaistu: 9.11.2016
Katso myös nämä