Meidän Talo

Saunan valaistus: vinkit suunnitteluun ja toteutukseen

Saunan valaistus viimeistelee löylyhuoneen tunnelman. Suunnittelussa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tiettyihin seikkoihin, esimerkiksi valaistuksen suuntaamiseen.
Teksti Anne Alter
Kuvat Toni Härkönen, valmistajat, Petri Vuorio, Markku Varsila

Rauhoittava saunaelämys saattaa jäädä puolitiehen, jos saunan valaistus ja valoilla leikittely ampuu yli. Kannattaa miettiä kahdesti, tarvitaanko saunassa värillistä valoshow’ta. Myös valon suuntausta on hyvä pohdiskella.

Jos saunan valo virtaa suoraan ylhäältä alaspäin, kasvot näyttävät muumiolta. Samanlaisen epämiellyttävän efektin luo tähtitaivas, jos se on kohdistettu valaisemaan saunan lauteilla istujia. Voimakas lauteiden alta ja takamukseen virtaava valo ei ole liioin tarkoituksenmukaista.

Saunan valaistus on hyvä suunnitella siten, että valoa on saunojien takana ja että se kohdistuu saunan pintoihin, alimpaan lauteeseen ja vaikka oven karmiin. Jos kaipaa siivoukseen kunnon yleisvaloa, perinteinen saunavalaisin on edelleen hyvä valinta.

Muun saunan valaistuksen voi parhaiten toteuttaa valokuiduilla. Kuiduissa on tietynlainen avautumiskulma, joka luo valaistukseen kiilamaisuutta. Kuidun päähän asennetuilla linsseillä avautumiskulma kapenee ja valo hajaantuu myös mukavasti. Jos saunan valaistuksesta haluaa täysin tasaisen, kuituja täytyy olla tiheässä.

Lauteen alle asennettu ja hyvin kohdistettu saunan valaistus ohjaa valon virtauksen myös alalauteeseen ja luo turvallisuutta.

Saunan valaistus voi muodostua useista eri valonlähteistä.
Ellei saunaan kaipaa vahvoja valokiiloja, kuidun päähän kannattaa laittaa linssit.

Asiantuntijat: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola, diplomi-insinööri ja valaistussuunnittelija Irmeli Suikki

Lue lisää:

Julkaistu: 1.11.2016
Kommentoi »