Saunan valaistus: vinkit suunnitteluun ja toteutukseen
Sisustus
Saunan valaistus: vinkit suunnitteluun ja toteutukseen
Saunan valaistus viimeistelee löylyhuoneen tunnelman. Suunnittelussa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tiettyihin seikkoihin, esimerkiksi valaistuksen suuntaamiseen.

Saunan valaistuksen suunnittelussa on tärkeintä huomioida turvallisuus ja tunnelma. Valoa pitää tulla riittävästi oikeista paikoista, jotta saunassa voi liikkua vaivattomasti. Usein on parempi ratkaisu laittaa saunaan monta pientä valonlähdettä kuin yksi iso.

Saunan valaistus voi muodostua useista eri valonlähteistä. Myynnissä on myös saunakiuluja, jotka voidaan valaista ja upottaa lauteeseen.

Saunan valaistuksen suunnittelu – huomioi nämä asiat

Saunan valaistus on hyvä suunnitella siten, että valoa on saunojien takana ja että se kohdistuu saunan pintoihin, alimpaan lauteeseen ja vaikka oven karmiin. Jos kaipaa siivoukseen kunnon yleisvaloa, perinteinen saunavalaisin on edelleen hyvä valinta.

Muun saunan valaistuksen voi parhaiten toteuttaa valokuiduilla. Kuiduissa on tietynlainen avautumiskulma, joka luo valaistukseen kiilamaisuutta. Kuidun päähän asennetuilla linsseillä avautumiskulma kapenee ja valo hajaantuu myös mukavasti. Jos saunan valaistuksesta haluaa täysin tasaisen, kuituja täytyy olla tiheässä.

Lauteen alle asennettu ja hyvin kohdistettu saunan valaistus ohjaa valon virtauksen myös alalauteeseen ja luo turvallisuutta.

Valaise pintoja pitkin, se tuo muodot esille. Voit sijoittaa kuituvaloja selkänojan taakse tai vaikka laudetasanteeseen. Ellei saunaan kaipaa vahvoja valokiiloja, kuidun päähän kannattaa laittaa linssit.

Vältä nämä mokat saunan valaistuksen suunnittelussa

  • Rauhoittava saunaelämys saattaa jäädä puolitiehen, jos saunan valaistus ja valoilla leikittely ampuu yli. Kannattaa miettiä kahdesti, tarvitaanko saunassa värillistä valoshow’ta. Myös valon suuntausta on hyvä pohdiskella.
  • Jos saunan valo virtaa suoraan ylhäältä alaspäin, kasvot näyttävät muumiolta. Samanlaisen epämiellyttävän efektin luo tähtitaivas, jos se on kohdistettu valaisemaan saunan lauteilla istujia. Voimakas lauteiden alta ja takamukseen virtaava valo ei ole liioin tarkoituksenmukaista.

Asiantuntijat: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola, diplomi-insinööri ja valaistussuunnittelija Irmeli Suikki

Kommentoi »