Makuuhuoneen valaistus ja valaisimet – 6 vinkkiä valaistuksen suunnitteluun
Sisustus
Makuuhuoneen valaistus ja valaisimet – 6 vinkkiä valaistuksen suunnitteluun
Makuuhuoneen valaistus ei ole yhdentekevä: sekä lukemiseen että loikoiluun tarvitaan omat valaisimet. Katso vinkit, jotka helpottavat valaistuksen suunnittelua.
  1. Älä haali vain kivannäköisiä valaisimia, vaan kartoita tarkoin, minkälainen valaistus sopii parhaiten kuhunkin tilaan. Olohuoneen ja keittiön tarkoituksenmukaisiin valaistusratkaisuihin jaksetaan usein panostaa, kun taas makuuhuone jää herkästi vähemmälle huomiolle. Käytä aikaa valaistuksen miettimiseen: miten voit luoda makuuhuoneeseen eri valotunnelmia ja toimivan valaistuksen eri valaisimilla.
  2. Makuuhuoneen valaistuksen yleisvalona toimii usein katosta riippuva valaisin. Sängyllä makaavaa se kuitenkin häikäisee, jos valaisimen valonlähde on näkyvillä, kirkas ja suodattamaton. Kokeile, riittäisikö hieman vähemmän tehokas valaisin tai valonlähde. Kaunein valaistusratkaisu on voimakkaan valon suuntaaminen katon tai seinän kautta tilaan, sillä epäsuora valo on pehmeää.
  3. Valaisimista lukuvalon pitää olla helposti kohdistettava ja häikäisemätön. Erityisen näppärää on, jos valaisimessa on himmennin, jolla valon voimakkuutta saa säädeltyä vaikka tunnelma- ja yövaloksi.
  4. Vaatekaapit on syytä valaista riittävästi joko kohdevalaisimella tai jopa kaapin sisältä. Jos huoneessa on työpiste tai meikkipöytä, sijoita se luonnonvalon maksimoimiseksi mahdollisimman lähelle ikkunaa. Hanki pöytävalaisin, jota voit helposti kohdistaa ja siirtää.
  5. Kiinnitä valaisimen valinnassa erityistä huomiota häikäisemättömyyteen. Suosi valaisimia, joiden valonlähde ei näy suoraan. Värikäs, läpikuultava varjostin puolestaan saattaa tehdä yllättävän tempun ja värjätä huoneen häiritsevästi valollaan.
  6. Valon ja valaistuksen sävyllä on suuri merkitys: muuten kaunis viileä saattaa tuntua makuuhuoneessa kalsealta. Huomaa, että valon väri voi tehdä myös kummia seinien ja tekstiilien sävyille.

Makuuhuoneen valaistus ja valaisimet – olennaiset opit:

  • Jos teet remonttia ja pääset vaikuttamaan suunnitteluun, ota avuksesi asiantuntija. Hän voi keksiä täysin uusia valaistusratkaisuja, joita ei enää jälkeenpäin saa tehtyä. Mieti tarkkaan esimerkiksi kattorasioiden paikat. Katkaisijoita olisi hyvä olla myös lähellä sänkyä.
  • Suosi valaistuksen valonlähteinä ledejä. Ne maksavat enemmän kuin monet muut lamput mutta ovat energiapihejä ja pitkäikäisiä. Lisäksi ne valaisevat täydellä teholla heti syttyessään.
  • Valaisinten määrässä enemmän on parempi. Eri tarpeisiin ja tunnelmiin valituista valaisimista muodostuu yhdessä kaunis, kerroksellinen valaistus.

Lue lisää:

1 kommentti