Meidän Talo

Eteisen ja portaikon valaistus

Mainos
Taidokkaasti toteutettu eteisen valaistus toivottaa tervetulleeksi ja tekee portaikosta turvallisen.
Teksti Anne Alter
Kuvat valmistajat, Petri Kivinen, Markku Varsila

Liian hämärä eteinen luo fiiliksen luolaan saapumisesta, mutta myös hyvin kirkkaasti valaistussa tilassa olo ei välttämättä tunnu miellyttävältä, ellei ulko- ja sisätilojen välille ole syntynyt kontrastia.

Kun eteinen valaistaan tyylikkäästi ja sopusuhtaisesti pintoja tai esineitä korostaen, tila saadaan näyttämään kodin käyntikortilta.

Tilan koko ja yhteys muihin tiloihin raamittavat valaistuksen suunnittelua, ja tilan käyttötarkoitus on myös otettava huomioon. Valon määrässä ja suuntauksissa on selkeitä eroja sen suhteen, toimiiko eteinen vain hetkellisenä pysähtymisen paikkana vai palveleeko se myös pukeutumistilana.

Valaistuksen säätö ja ryhmittely

Valojen säätö ja ryhmittely ovat hyviä asioita myös eteisessä. Rytmittelyssä voi käyttää erilaisia valaistustapoja katosta seiniin ja lattianrajaan. Tuolloin valaistusta voi vaivatta ohjailla ja haluttaessa myös himmentää erilaisiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Näin esimerkiksi lattianrajaan asennetut pienet valaisimet toimivat öisin kulkuvaloina.

Valaistuksen säädöillä ja ryhmityksillä on helppo vaikuttaa myös tilan mittasuhteisiin. Jos eteinen on pitkä ja kapea, seinävaloilla voi jaksottaa tilan tuntua.  Käytävämäisen pitkän eteisen katossa kannattaa välttää moderneja valoviivavalaisimia, sillä ne korostavat tilan pituutta.

Peilin ja vaatekaapin valaistus

Jos eteisen seinällä on peili, sen valaiseminen on osa monipuolista valaistuksen ryhmittelyä. Harvoin edes katosta virtaava yleisvalo tuo riittävästi valoa peilin läheisyyteen, eikä katosta päähän kohdistuva valo ole miellyttävää peilaukseen.

Peilin molemmille sivustoille asennetut seinävalaisimet täydentävät sisustusta, antavat miellyttävää valoa peilille ja toki tuovat oman säväyksensä tilan tunnelmaan.

Myös vaatekaapin sisälle kannattaa harkita valaistusta, se auttaa sopivan värisen vaatetuksen valinnassa, mutta myös kadonneiden lapasten metsästyksessä kaapin syvyyksistä.

Taipuisat led-nauhat ovat näppäriä kaapin sisätilojen valaistukseen, samoin vaatetangot, joihin on integroitu valaisin.

kuva
Vaatetanko, johon on integroitu valonlähteitä, valaisee kaapistojen sisätilat.
kuva
Valokatoiksi kutsuttuja valaisimia on eri valmistajilla useita kokoja. Valokatto antaa tilaan mukavan tasaisen valon.

Vinkit portaikon valaisuun


  • Portaikon valaistuksessa pätevät pitkälti samansuuntaiset perusasiat kuin eteisessäkin. Valaisimien valinnassa on kuitenkin erityisen tärkeätä keskittyä turvallisuuteen. Varmistu siitä, että valaisin valonlähteineen ei häikäise tai luo suuria varjoja pintoihin.

  • Jos portaikon seiniin haluaa valaisimet, niiden pitäisi asettua seinälle siten, että valo lankeaa seiniä pitkin portaikkoon. Valonlähde ei liioin saa näkyä valaisimesta.

  • Kattoon asennettavien kohdevalojen kanssa on syytä olla tarkkana, ettei valonlähteestä syntyisi askelmien hahmottamista haittaavia varjoja.


  • Askelmat voi valaista joko sivulta tai askelmien etureunoista. Seinään asennettavat pienoisloistelamppuvalaisimet tai pienet ledvalaisimet ovat sopivia valintoja, jos portaikossa on leveyttä.

  • Mikäli askelmat haluaa valaista etureunoista lednauhoilla, ledien olisi hyvä olla nauhoissa mahdollisimman syvällä. Nauhat pitäisi myös asentaa riittävän syvälle ja noin 10–15 millimetrin päähän askelman alapuolen etureunasta, etteivät valonlähteet aiheuta häikäisyä.

  • Portaikkoa voi valaista myös upottamalla kaiteeseen kuituvaloa tai ledejä. Kuitu on mainio vaihtoehto, jos vain projektorille löytyy paikka.

  • Katosta roikkuvat sisustusvalaisimet tai porrastasanteelle sijoitettu jalkalamppu tuovat tilaan omat valaistukselliset ja esteettiset lisäarvonsa.

kuva
Tasainen valo lankeaa askelmille, eikä häikäisy kiusaa, kun lednauha on asennettu sopivaan paikkaan.

Asiantuntija: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola

Lue lisää:

Ammattilaisen vastaukset 10 kysymykseen: kodin valaistus

Katseenkääntävät portaat – katso 9 kaunista toteutusta

Suunnittele toimiva eteisen sisustus

Julkaistu: 11.11.2016
Katso myös nämä