
Lastenhuoneen valaistuksessa turvallisuus on ykkösasia. Pienten lasten huoneissa on tärkeää sijoittaa lastenhuoneen valaisimet siten, etteivät lapset pääse niihin käsiksi. Valaisimien on myös kestettävä vaikkapa lastenhuoneessa heiteltyjä leluja.
Lapset leikkivät paljon lattialla, joten häikäisemättömän valon olisi hyvä virrata lattialle asti. Pikkulapset tarvitsevat piirtelyyn ja muuhun puuhasteluun paljon tasaista valaistusta.
Valaistuksen suunnittelussa on huomioitava, etteivät valonlähteet ja valaisimet aiheuta häikäisyä. Lastenhuone kannattaa valaista epäsuorasti pintojen kautta tai asentaa kattoon suurehko plafondivalaisin, joka jakaa runsasta ja tasaista valoa. Jos haluat välttämättä käyttää lastenhuoneen valonlähteenä ledinauhoja, ledien päällä pitäisi olla terävän valopisteen peittävä opaalilasi.
Useat lastenhuoneisiin suunnitellut valaisimet ovat sisustuksellisesti hauskoja, mutta yleisvalon antajina pihejä. Nämä valaisimet sopivat parhaiten palvelemaan kivana lisävalaistuksena.
Suosi valaistuksessa päivisin viileää valoa
Valon värilämpötilalla on vaikutusta muun muassa vireystilaan. Viileän sävyisessä, noin 4000 kelvinin valossa, läksyjen tekoon lastenhuoneessa saattaa löytyä paremmin energiaa kuin hehkulampun lämminsävyisessä valossa.
Lastenhuoneen valaistuksessa olisi hyvä olla erilaisia, eri valaisimin toteutettavia vaihtoehtoja. Illalla lastenhuoneessa voisi sytyttää päälle vain ne valaisimet, jotka jakavat 2700–3000 kelvinin valonlähteillä lämminsävyistä ja rauhoittavaa valoa.
Kelvinien lisäksi myös valonlähteiden kyvyillä toistaa värejä on lastenhuoneessa suuri merkitys. Ra-indeksi kertoo lampun kyvystä toistaa värejä, lukeman on oltava vähintään yli 80. Nykyisin värintoistoindeksien pakka on tosin vähän sekaisin. Kyseinen indeksi on aikoinaan luotu hehkulampun pohjalle ja esimerkiksi ledi, jonka pohjalla on sininen valo, on täysin erilainen valonlähde. Jotain indeksi kuitenkin kertoo. Ellei sitä mainita lampun pakkauksessa, kannattaa se jättää ostamatta.
Nuoren huoneen valaistus – tunnelmaa ja kohdevaloa
Perheen nuoriso ei välttämättä välitä runsaasta valomerestä, vaan musiikin kuuntelu tai kavereiden kanssa hengailu hämärässä valaistuksessa on mieluisampaa. Muutamat sisustusvalaisimet himmennyksineen täyttävät nuo tarpeet. Lisää särmää huoneen valaistukseen tuo valolla pyörivä discopallo tai efektiä tehokkaasti vaihtava laavavalaisin.
Vaikka hämyisyys olisikin mielijuttu, hyvää kohdevaloa lukemiseen ja tarkkuutta vaativiin hommiin kuitenkin tarvitaan kuten lastenhuoneen valaistuksessakin.
Valonlähteiden kyky toistaa värejä on jälleen pidettävä mielessä etenkin, jos oma huone palvelee myös meikkaustilana. Esimerkiksi ledit toistavat hyvin sinisiä sävyjä, mutta punaisia heikosti. Jokainen voikin arvailla, minkälaisia lopputuloksia voi hurjimmillaan syntyä, kun on meikkaillut ledien valossa. Värien toistossa ovat hyviä esimerkiksi halogeenit.
Asiantuntijat: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola, diplomi-insinööri ja valaistussuunnittelija Irmeli Suikki