Eteisen valaistus – käytännölliset vinkit suunnitteluun ja toteutukseen
Sisustus
Eteisen valaistus – käytännölliset vinkit suunnitteluun ja toteutukseen
Taidokkaasti toteutettu eteisen valaistus toivottaa tervetulleeksi ja helpottaa arkea. Valaistuksen suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota tilaan sekä sen toimintoihin ja tarpeisiin.
11.11.2016
 |
Meidän Talo

Hämärä eteinen luo tunteen luolaan saapumisesta, mutta myöskään hyvin kirkkaasti valaistussa eteisessä olo ei välttämättä tunnu miellyttävältä, ellei ulko- ja sisätilojen valaistuksen välille ole syntynyt kontrastia.

Kun eteisen valaistus suunnitellaan ja toteutetaan tyylikkäästi ja sopusuhtaisesti pintoja tai esineitä korostaen, tila saadaan näyttämään kodin käyntikortilta.

Eteisen koko ja yhteys muihin tiloihin raamittavat valaistuksen suunnittelua, ja tilan käyttötarkoitus on myös otettava huomioon. Eteisen valaistuksessa valon määrässä ja suuntauksissa on selkeitä eroja sen suhteen, toimiiko eteinen vain hetkellisenä pysähtymisen paikkana vai palveleeko se myös pukeutumistilana.

Valokatoiksi kutsuttuja valaisimia on eri valmistajilla useita kokoja. Valokatto antaa tilaan mukavan tasaisen valon.

Eteisen valaistuksen säätö ja ryhmittely

Valojen säätö ja ryhmittely ovat hyviä asioita myös eteisessä. Ryhmittelyssä voi käyttää erilaisia valaistustapoja katosta seiniin ja lattianrajaan. Tuolloin valaistusta voi vaivatta ohjailla ja haluttaessa myös himmentää erilaisiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Näin esimerkiksi lattianrajaan asennetut pienet valaisimet toimivat öisin kulkuvaloina.

Eteisen valaistuksen säädöillä ja ryhmityksillä on helppo vaikuttaa myös tilan mittasuhteisiin. Jos eteinen on pitkä ja kapea, seinävaloilla voi jaksottaa tilan tuntua. Käytävämäisen pitkän eteisen katossa kannattaa välttää moderneja valoviivavalaisimia, sillä ne korostavat tilan pituutta.

Eteisen peilin ja vaatekaapin valaistus

Jos eteisen seinällä on peili, sen valaiseminen on osa monipuolista valaistuksen ryhmittelyä. Harvoin edes katosta virtaava yleisvalo tuo riittävästi valoa peilin läheisyyteen, eikä katosta päähän kohdistuva valo ole miellyttävää peilaukseen.

Peilin molemmille sivustoille asennetut seinävalaisimet täydentävät sisustusta, antavat miellyttävän valaistuksen peilille ja tuovat oman säväyksensä tilan tunnelmaan.

Myös vaatekaapin sisälle kannattaa harkita valaistusta. Näin valaistus auttaa sopivan värisen vaatetuksen valinnassa, mutta myös kadonneiden lapasten metsästyksessä kaapin syvyyksistä.

Taipuisat led-nauhat ovat näppäriä kaapin sisätilojen valaistukseen, samoin vaatetangot, joihin on integroitu valaisin.

Vaatetanko, johon on integroitu valonlähteitä, valaisee kaapistojen sisätilat.

Asiantuntija: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola

Kommentoi »