Kylpyhuoneen valaistuksen on sovelluttava peilaamiseen
Kylpyhuoneen ja etenkin peilin valaistuksen suunnittelussa voi helposti tyriä olan takaa. Kylpyhuoneen kattoon upotetaan halogeeneja tai ledejä, joiden antamat valokeilat kohdistuvat pahimmillaan vain päälakeen eivätkä kasvoille, ja lamputkin saattavat valaista enemmän peiliä kuin kasvoja. Tuolloin valaistus ei enää riitä esimerkiksi parranajoon leuan alta tai huoliteltuun meikkaamiseen.
Jos haluaa käyttää kylpyhuoneessa kattoon upotettuja valaisimia, ne pitäisi kohdistaa siten, että valo virtaa viistosti ja häikäisemättä peilin kautta.
Teattereiden pukukopeissa käytetty valaistus on ehdottomasti toimivin ratkaisu peilaukseen. Pukukopeissa on valonlähteet peilin kolmella ja joskus jopa neljällä sivulla. Kun valo virtaa peilin sivuilta suoraan kasvoille ja eteen, ei ole vaaraa varjojen muodostuksesta.
Melko hyvä ratkaisu kylpyhuoneen valaistukseen on seinästä hiukan irralleen asennettava peili, johon on integroitu valaisimet. Ne antavat myös hyvin taustavaloa edellyttäen, että valonlähteiden lumenarvot ovat sopivat ja lamppujen värintoistokyky on hyvä.
Vinkit kylpyhuoneen valaistuksen värilämpötilan valintaan
- Myös valaistuksen värilämpötilalla on tärkeä merkityksensä peilauksessa.
- Käytä aina värilämpötilaltaan samaa valonlähdettä yleisvalona ja peilin valaisimissa. Muuten kylpyhuoneeseen syntyy helposti sävyeroja.
- Ole erityisen tarkkana ledien kanssa. Vaikka kahden eri valmistajan ledien kelvin-luku olisi sama, todellisuudessa valon värit voivat olla kaukana toisistaan.
- Käytä jokaisessa valaisimessa saman valmistajan lamppuja, niin lamppujen värilämpötilat ja värintoistokyvyt osuvat parhaiten yksiin.
- Useiden ledien ongelma on heikohko kyky toistaa punaisen sävyjä. Se on hyvä pitää mielessä, jos aikoo esimerkiksi meikkailla ledeillä valaistun peilin edessä.
Kylpylätunnelmaa seinäpintojen valaisulla
Kylpyhuoneen upeasti laatoitetut seinät menettävät merkityksensä, ellei niihin kohdista tehokasta valaistusta. Seinän valaiseminen poistaa myös tunkkaisuuden tunnetta ja luo avaruutta.
Kellertävän sävyinen (noin 2 700 K) ja vähäinen valon määrä luovat tunkkaisuutta ja esimerkiksi yli 3 500 kelvinin loisteputki raikastaa.
Seinäpintoja voi valaista esimerkiksi kattoon asennetuilla kohdevaloilla, joissa on valoa hajottava opaalipintainen kupu. Jos kylpyhuone on tilavahko, pienikin leikittely epäsuoralla valolla, himmennyksillä ja valaistuksen ryhmittelyllä luo huoneeseen kylpylämäisen tunnelman.
Märkätilojen valaistuksen suunnittelussa ja valaisimien valinnassa on ammattilaisten tietotaito varmasti hintansa arvoista, jotta myös valaisimet täyttäisivät vaaditut IP-luokitukset ja valonlähteet saisivat ihon näyttämään haamun sijasta terveeltä.
Asiantuntijat: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola, diplomi-insinööri ja valaistussuunnittelija Irmeli Suikki