Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme

Kaunista pataleipä salvialla, basilikalla ja sarviorvokeilla – yrtti-spelttileipä on täydellisen rapea ja kuohkea

21 h 25 min
{
Aktiivinen 45 min
Passiivinen 20 h 40 min

Speltti sopii täydellisesti pataleipään! Mehevän maun lisäksi yrtti-spelttileipä saa pintaansa upean ja maukkaan koristelun, kun vuoraat leivän pinnan kohotusvaiheessa yrttien lehdillä, kukilla ja versoilla.

14.4.2021
Reseptin ainekset
1 leipä
100 g
virkeää, ruokittua juurta
350 g (3½ dl
vettä
350 g
puolikarkeita vehnäjauhoja
150 g
täysjyväspelttijauhoja
10 g (½ rkl)
suolaa
Lisäksi
¼ rku
salviaa
¼ rku
punaista basilikaa
sarviorvokkeja tai versoja

Yrtti-spelttileipä leivotaan näin:

  1. Sekoita juuri ja vesi kulhossa. Lisää jauhot ja sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä astia kelmulla ja jätä huoneenlämpöön tunniksi.
  2. Lisää taikinaan suola, ensikohota, taittele ja muotoile yksi leipä
  3. Jauhota taikina ja työpöytä. Pyöräytä taikina ylösalaisin ja painele varovasti venyttäen paksuksi neliskulmaiseksi levyksi. Taita taikina kolminkerroin ja vielä uudestaan kolminkerroin niin, että saat neliön mallisen paketin. Venytä vielä kulmia ulospäin ja taita ne keskelle.
  4. Käännä leipä ympäri. Voitele kevyesti vedellä ja painele pinnalle yrtit ja orvokit tai versot.
  5. Vuoraa kohotuskori puhtaalla keittiö pyyhkeellä. Jauhota pyyhe hyvin. Nosta taikina koriin siten, että koristeltu puoli jää alimmaiseksi, koria vasten. Peitä kori kelmulla, jotta leipä ei kuivu. Kohota leipää huoneenlämmössä 2–4 tuntia, kunnes se on kaksinkertainen. Voit kohottaa leivän myös jääkaapissa 12–20 tuntia.
  6. Laita pyöreä kannellinen pata kuumenemaan 250-asteiseen uuniin.
  7. Poista kelmu ja avaa pyyhe. Kumoa kohonnut leipä leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Poista kori ja irrota pyyhe varovasti. Leikkaa leipään yksi pitkä viilto keskelle terävällä veitsellä.
  8. Ota pata uunista ja nosta leipä leivin paperin avulla pataan. Laita kansi päälle. Paista leipää ensin 250-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia. Laske uunin lämpö sitten 225 asteeseen, poista kansi ja jatka paistamista vielä 15–20 minuuttia.
  9. Nosta yrtti-spelttileipä padasta. Jäähdytä leipä ritilän päällä, jotta se pysyy rapeana.

Näin teet oman juuren ja leivot juurileivän oikeaoppisesti

Juurileivonta on helpompaa kuin uskotkaan! Katso leipäjuuren ohje täältä.

Vinkki!

Kun paistat leivän padassa, leikkaa leivinpaperista saksilla pyöreä tai soikea pala, jonka vastakkaisilla sivuilla on leveät leivinpaperisuikaleet. Näin saat nostettua leivän helposti pataan ja sieltä pois.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt