Voileipäkakku tsatsikitäytteellä
Ainekset (10–15 annosta)
Täyte
- 200 gkurkku
- ½ tlsuolaa
- 100 gfetaa tai fetan tapaista juustoa
- 1 dltuoreita yrttejä hienonnettuna
- (esimerkiksi minttua tai lehtipersiljaa tai basilikaa)
- 1 dlruoho- tai kevätsipulia hienonnettuna
- 2valkosipulinkynttä
- 200 gmaustamatonta tuorejuustoa
- 1 dlpaksua jogurttia (turkkilaista)
- ½ tlrouhittua mustapippuria
Kostutus
- 1 dlvettä
- 1 rklkasvisfondia
- 1 rklsitruunamehua
Kuorrutus
- 200 gmaustamatonta tuorejuustoa
- 1 dlpaksua jogurttia (turkkilaista)
- ripaus suolaa ja mustapippuria
Muuta
- 1ruukku auringonkukanversoja tai minttua
- 100 gkurkkua
- 10-15kirsikkatomaattia
- 10-15mustaa oliivia (kalamata)
- 2-3 rklpinjansiemeniä paahdettuina
- rouhittua mustapippuria
- oliiviöljyä
- 12isoa paahtoleipäviipaletta (vehnä)
Tee näin
1. Valmista kasvistäyte. Raasta kurkku ja sekoita raasteeseen suola. Valuta raastetta siivilässä noin 15 minuuttia. Purista vielä käsin ylimääräistä nestettä pois. Sekoita raaste, murustettu fetajuusto, hienonnetut yrtit ja sipulinvarret, hienonnetut valkosipulinkynnet, tuorejuusto ja jogurtti tasaiseksi tahnaksi. Mausta pippurilla. Yhdistä myös kostutusliemen ainekset.
2. Jaa leipäviipaleet pinoiksi ja leikkaa kuoret pois ohuelti.
3. Vuoraa leikkuulauta elintarvikekelmulla. Asettele sille neljä leipäviipaletta rinnan ja kostuta ne, etenkin reunat, pullasudilla. Kostutusliemen menekki riippuu leivästä. Höttöinen leipä tarvitsee vähemmän kostutusta kuin tiivis.
4. Levitä kostutettujen leipäviipaleiden päälle puolet täytteestä. Nosta toinen kerros leipiä päälle, kostuta ja levitä loppu täyte päälle. Viimeiseksi tulee leipäkerros, joka vain kostutetaan.
5. Nosta kelmun reunat voileipäkakun päälle tiiviisti. Kietaise vielä toinen kerros kelmua päälle tarvittaessa. Nosta paketti jääkaappiin leikkuulaudalla tai vadilla. Anna kakun vetäytyä ja kostua 12 tuntia eli puolisen vuorokautta.
6. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Nosta kakku vadille kahden lastan avulla.
7. Levitä kuorrute kakulle kauttaaltaan. Pyyhi reunat siistiksi talouspaperilla.
8. Koristele kasvisvoileipäkakku auringonkukanversoilla, juustohöylällä höylätyillä kurkkusuikaleilla, kirsikkatomaatinpuolikkailla, oliiveilla ja pinjansiemenillä. Viimeistele rouhitulla pippurilla ja oliiviöljyllä.
Voileipäkakun vetäytyminen kestää 12 tuntia.