Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Bara bada bastu!

Vihtavoileipäkakku – leivo kesän yllättävin kakku vihdan muotoon

3 h 35 min
{
Aktiivinen 35 min
Passiivinen 3 h 0 min

Vihdan muotoisessa voileipäkakussa saaristolaisleivän väliin pannaan kylmäsavulohta ja fetaa. Kakku on helppo koota uunivuokaan. Pinta koristellaan babypinaatilla ja vihdan varsi tehdään nipuksi sidotuista suolatikuista.

12.5.2025

Tänä vuonna saunotaan! Niin kodeissa, mökeillä kuin Euroviisuissakin. Ja tietenkin juhannuksena. Eikä vain saunassa, vaan myös ruokapöydässä. Vihdan mallinen voileipäkakku sopii alkupalaksi, kahvipöytään tai pieneksi suolaiseksi yöpalaksi.

Vihtavoileipäkakku syntyy helposti: tarvitset vain soikean vuoan, sopivaa leipää, mieleisesi täytteet sekä koristeiksi suolatikkuja ja pinaatinlehtiä.

”Soikea uunivuoka osoittautui täydelliseksi astiaksi voileipäkakun pohjaa varten. Kakku valmistuu hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään, joten tarjoilu sujuu vaivattomasti”, ruokavaikuttaja Mika Rampa kertoo.

Vihtavoileipäkakun makumaailma vie suoraan saaristosaunan lämpöön ja meren rannan raikkauteen. Mika täytti saaristolaisleivistä kootun kakkunsa kylmäsavulohella ja fetajuustolla, mutta kakkuun sopisi mainiosti myös esimerkiksi lämminsavukala-, kasvislevite-, savutofu- tai perinteinen kinkkutäyte.

Voileipäkakun voi tehdä valmiiksi jääkaappiin hyvissä ajoin ennen juhlia. Babypinaatin lehdet kannattaa kylvettää hyvin kylmässä vedessä ennen asettelua, jotta niistä tulee kauniita ja napakoita. Lehdet asetellaan tasaisesti, jotta ne peittävät koko kakun pinnan ja luovat tuuhean vihdan ilmeen.

Reseptin ainekset
10 palaa
450 g
saaristolaisleipää tai maalahdenlimppua
Täyte
1
kurkku
1
maustekurkku
200 g
fetajuustoa
200 g
kylmäsavulohta
1 rku
tilliä
300 g
turkkilaista jogurttia
½ tl
suolaa
½ tl
mustapippuria
Koristelu
200 g
yrttituorejuustoa
80 g
babypinaattia
n. 20
suolatikkua
narua sitomiseen

Vihtavoileipäkakku – ohje:

  1. Raasta kurkku raastimen karkeimmalla terällä ja puristele ylimääräinen neste. Hienonna maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Murenna fetajuusto. Hienonna kylmäsavulohi. Hienonna tilli. Yhdistä kaikki täytteen ainekset keskenään, mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita tasaiseksi.
  2. Vuoraa soikion muotoinen uunivuoka (20 × 30 cm) kelmulla. Aseta leipäsiivuja vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Lisää puolet täytteestä ja päälle saaristolaisleipää. Tee samoin viimeinen kerros. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 3 tunniksi, mieluiten yön yli.
  3. Kumoa kakku tarjoiluastiaan ja levitä päälle tuorejuusto.
  4. Koristele kakun pinta pinaatinlehdillä. Aloita "vihdan" yläpäästä ja jatka kerroksittain, kunnes koko kakku on peitetty.
  5. Tee suolatikuista nippu ja sido se narulla. Aseta suolatikut kakun alapäähän vihdan kahvaksi.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt