Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme

Vadelmainen pokekakku – marengein koristeltu tökkäyskakku kätkee sisäänsä rahkaa, sitruunan kuorta ja tietenkin vadelmia

9 h 15 min
{
Aktiivinen 45 min
Passiivinen 8 h 30 min

Tökkäyskakun eli pokekakun täyte lusikoidaan pohjaan tökättäviin koloihin. Leivo ja täytä kakku vähintään vuorokausi ennen tarjoilua, jotta se saa rauhassa kostua. Koristeluun käyvät myös kaupan valmiit marengit, jotka voi viimeistellä samaan tapaan valkosuklaalla ja nonparelleilla.

27.3.2024
Reseptin ainekset
10–12 annosta
200 g
voita
2 dl
sokeria
3 dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
1
sitruunan kuori raasteena
3
munaa
Täyte
4 dl
(kotimaisia) vadelmia sulatettuina
2 dl
rahkaa
2 rkl
sokeria
1 dl
kuohukermaa
Marengit
2
valkuaista
1 dl
sokeria
50 g
valkosuklaata
nonparelleja
Kuorrutus
3 dl
kuohukermaa
2 rkl
sokeria
½
täytteestä (vadelmarahka)
Lisäksi
voita ja korppujauhoja vuokaan

Vadelmainen pokekakku – ohje:

  1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (ø 20–22 cm).
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Pese sitruuna ja raasta kuori. Lisää munat voisokerivaahtoon yksitellen, koko ajan vatkaten. Lisää jauhot ja sitruunankuoriraaste ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50–60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia vuoassa ja kumoa. Pese paistovuoka ja laita täysin jäähtynyt kakku takaisin vuokaan.
  3. Tee täyte. Valuta sulaneet vadelmat siivilässä. Sekoita rahka, sokeri ja vadelmat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen. Laita täytteestä puolet jääkaappiin odottamaan kuorruttamista.
  4. Tökkää kakkuun noin 1,5 cm:n välein lähes kakun pohjaan saakka ulottuvia koloja. Hyvä työkalu on puisen paistolastan varsi tai kapea kaulintapuikula. Täytä kolot vadelmarahkalla. Peitä kakkuvuoka tuorekelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
  5. Tee marengit. Erottele valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista pari minuuttia viimeisen sokerilisäyksen jälkeen. Marenkivaahdon tulee olla kiinteää ja kiiltävää. Lusikoi vaahto tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin ja pursota 14–16 marenkia pellille leivinpaperille. Paista 125 asteessa noin 1,5 tuntia. Anna jäähtyä ilmavasti ritilän päällä, jotta marengit säilyttävät rapeutensa.
  6. Sulata valkosuklaa mikrossa tai kattilassa vesihauteessa. Dippaa marengit puolittain suklaaseen ja ripottele nonparelleja päälle.
  7. Vatkaa kuorrutukseen tuleva kerma vaahdoksi. Lisää sokeri vatkaamisen lopussa. Kääntele noin kolmasosa kermavaahdosta täyttämisestä talteen laitetun marenkirahkan joukkoon.
  8. Siirrä kakku vuoasta vadille. Levitä vaaleanpunainen kuorrutus kakun päälle ja noin 2 cm matkalta yläreunalle. Levitä valkoista kermavaahtoa kakun reunojen alaosaan niin että se kohtaa vaaleanpunaisen kuorrutteen. Tasoita reunat ja päällinen lastalla. Lusikoi loppu kermavaahto rennosti kakun keskelle marenkien liimaksi. Nosta marengit kakun päälle.

Vinkki!

Käytä marengeista ylijäävät keltuaiset seuraavan aamun munakkaassa tai saosta niillä carbonara-tyylisen pastan kastike.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt