Sitruunamunkit – nämä vappupöydän sokeriset herkut viedään käsistä!
Kasvis
2 h 20 min
{
Aktiivinen 1 h 20 min
Passiivinen 1 h
Sitruunamunkit valmistetaan kuten perinteisetkin, mutta taikina tuunataan sitruunalla ja vaniljalla. Nämä superhyvät, lukijamme reseptillä valmistetut sitruunamunkit jättävät suupieliin sokerin lisäksi hymyn.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, munat, kardemumma, sitruunankuoriraaste, vaniljasokeri ja suola.
Lisää taikinaan jauhot vähitellen, samalla vaivaten. Vaivaa taikinaan lopuksi voisula. Alusta taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa käsistä ja astian reunoista. Kohota taikina liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina jauhotetulla alustalla paloiksi ja pyörittele palat pulliksi. Anna munkkien kohota, mutta älä kohota liikaa, jotta munkit eivät mene paistettaessa kuopalle.
Kuumenna rypsiöljy paksupohjaisessa kattilassa. Ota koepalaksi pieni pala taikinaa. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinanpala ruskistuu kauniiksi noin minuutissa. Liian kylmässä öljyssä taikinapala uppoaa. Liian kuuma öljy alkaa savuta.
Tee sitruunamunkkeihin sormella reikä ja laske öljyyn pari munkkia kerrallaan. Kun niiden alapuoli on ruskea, käännä ne reikäkauhalla. Paistoaika on munkkien koosta ja öljyn kuumuudesta riippuen 1–3 minuuttia/puoli.
Nosta kypsät sitruunamunkit talouspaperille valumaan. Kierittele munkit sokerissa vielä lämpiminä.