Maku

Sitruunainen ricotta-mantelikakku

{
Aktiivinen
Passiivinen
Jos minun pitäisi tiivistää leivontatyylini yhteen ohjeeseen, tekisin sen luultavasti leipomalla tämän sitruunaisen ricotta-mantelikakun. Tässä kakussa ei ole mitään hienostelua vaan kunnollisia makuja ja perustekniikoita.
3.8
6
Julkaistu: 4.9.2014


Reseptin ainekset (10 palaa)

  • 120 gvoita
  • 2 1/2 dlsokeria
  • 1 kplvaniljatankoa
  • 3 kplsitruunan raastettua kuorta
  • 4 kplmunaa (eroteltuina)
  • 5 dlmantelijauhetta (200 g)
  • 250 gricottajuustoa

Koristeluun

  • 2 rkltomusokeria
  • 2 rklmantelilastuja
Tulosta

Ota aineet ajoissa huoneenlämpöön, voitele tai vuoraa leivinpaperilla 20-24-senttinen vuoka.

Pese sitruunat hyvin, raasta keltainen osa kuoresta. Tee vaniljatankoon viilto pituussuunnassa ja ota veitsenkärjellä siemenet talteen.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Vaahdota ensin valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää 1/2 dl sokeria teelusikallinen kerrallaan samalla vaahdottaen. Vaahdota kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää.

Vaahdota sitten eri kulhossa voi ja loput sokerista kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi, lisää sitruunan kuori ja vanilja. Lisää keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita joukkoon myös mantelijauhe huolellisesti, sen jälkeen ricotta.

Yhdistä ensin kolmasosa valkuaisvaahdosta taikinaan, kääntele joukkoon varovaisesti. Lisää loput valkuaisvaahdosta mutta varo ylivatkaamasta, jottei valkuaisvaahdo lässähdä.

Kaada taikina vuokaan, ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista uunissa n. 45 minuutin ajan, kunnes kakku tuntuu kiinteältä ja on saanut väriä pinnalle. 

Anna jäähtyä kokonaan vuoassa, koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla. Parasta kakku on seuraavana päivänä.

- Keltuaiset ja valkuaiset on helpoin erotella toisistaan, kun munat ovat vielä kylmiä. Erottele ne siis ensin toisistaan ja anna sen jälkeen levätä huoneenlämmössä.- Tässä ohjeessa vaahdottaminen on tärkeässä roolissa. Ensinnäkin valkuaisvaahdon tulee olla kestävää, jottei se lässähdä. Aloita huoneenlämpöisten valkuaisten vaahdottaminen alhaisella teholla ja lisää tehoa loppua kohden. Kaikkien välineiden tulee olla puhtaita ja kuivia! Myös voi-sokerivaahtoa saa vaahdottaa ihan useamman minuutin ajan, kunnes seos on selvästi vaaleampaa.
6 kommenttia