Sitruuna-salmiakkikakku

4 h 15 min
3
2

Sitruuna-salmiakkikakku

Sitruuna ja salmiakki ovat täydellinen makupari. Täyteläisen muhkeassa kerroskakussa on sitruunankuorella maustetut kakkupohjat ja rahkan raikastama sitruunatahnatäyte. Koko komeuden kruunaa salmiakin makuinen tomusokerikuorrutus ja lakritsirakeet.
Teksti Baking Instinct
Kuvat Baking Instinct
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 annosta)

Pohjat

  • 175 gvoita (pehmeää)
  • 3 dlhienoa sokeria (Siro)
  • 4 kplmunaa
  • 2 tlsitruunan kuorta hienoksi raastettuna (luomu)
  • 3 rklsitruunamehua
  • 4 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1 dlmantelijauhoja
  • 1 1/2 tlleivinjauhetta
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 1 1/2 dlturkkilaista jogurttia

Täyte

  • 340 gsitruunatahnaa (lemon curd)
  • 400 gvaniljarahkaa

Kuorrutus

  • 50 gvoita (pehmeää)
  • 200 gtuorejuustoa (ei kevyttuorejuustoa)
  • 3-4 dltomusokeria
  • 1 tlvaniljasokeria

Salmiakkikastike

  • 75 gvoita
  • 3/4 dlHaganol-mixeriä
  • n. 6 dltomusokeria

Koristeeksi

  • 100 glakritsirakeita tai -paloja

Tee näin

4 h 15 min
{
AKTIIVINEN1 h 15 min
PASSIIVINEN3 h

Pohja

Voitele ja jauhota kaksi irtopohjavuokaa (halkaisijaltaan noin 20 cm).

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi.

Lisää munat yksitellen ja edelleen vatkaten. Lisää sitruunan hienoksi raastettu kuori ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.

Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää ne taikinaan vuorotellen jogurtin kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina vuokiin ja tasoita taikinan pinta lastalla.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 45-50 minuuttia tai kunnes kakkupohjien keskelle pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa ja pohjat ovat kypsät ja kauniin väriset.

Anna pohjien jäähtyä hetki. Kumoa ne ritilälle jäähtymään.

Leikkaa kumpikin kakkupohja kahteen osaan vasta täysin jäähtyneenä.

Täyte

Levitä alimmaiselle kakkupohjalle ensin sitruunatahnaa ja sitten vaniljarahkaa. Nosta päälle toinen kakkupohja. Jatka näin, kunnes kaikki täyte on käytetty. Jätä päällimmäinen kerros ilman täytettä, koska siihen tulee kuorrutus.

Nosta kakun päälle kevyt paino (esimerkiksi jälkiruokalautanen) ja nosta peitettynä jääkaappiin vetäytymään.

Kuorrutus

Vatkaa pehmeä voi notkeaksi. Sekoita siihen tomusokeri, vaniljasokeri ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.

Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Anna vetäytyä mielellään muutama tunti ennen tarjoilua.

Salmiakkikastike

Kiehauta kattilassa voi ja Haganol-mixer. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi.

Anna kastikkeen jäähtyä hetki, jotta se ei sulata tuorejuustokuorrutusta ja sakenee hieman.

Valuta salmiakkikastike tasaisesti kakun päälle siten, että se valuu myös hieman kakun reunoille.

Koristele kakku lopuksi lakristirakeilla.

Vinkki!

Salmiakkiliuosta eli Haganol-mixeriä myydään apteekeissa.
MITÄ PIDIT?
3
Katso myös nämä