Kotivinkki

Risotto x 4

30 min
3.2
0

Risotto x 4

Kostea ja mehevä risotto valmistuu hitaasti hämmennellen. Kun perusohje on hallussa, yksinkertaisista raaka-aineista syntyy maukas ruoka vaikka joka päivälle.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

  • 8 dlkasvis- tai kanalientä
  • 2salottisipulia
  • 1valkosipulinkynsi
  • 1 rkloliiviöljyä
  • 3 dlrisottoriisiä (esim. arborio tai carnaroli)
  • 1 dlvalkoviiniä
  • 1 rklvoita
  • 1 dlparmesaaniraastetta
  • 1 tlsuolaa
  • ¼ tlmustapippuria

Tee näin

30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN

1. Kiehauta kasvis- tai kanaliemi liemikuutiosta tai fondista pak­kauksen ohjeen mukaan.

2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuu­menna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi.

3. Lisää kattilaan riisit, sekoittele ja anna niidenkin kuullottua muutama minuutti. Lisää valkoviini ja anna kiehua, kun­nes neste on lähes haihtunut.

4. Lisää kattilaan kauhallinen kuumaa kasvislientä. An­na kiehua, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää lientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan ja lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Sekoittele risottoa tiuhaan. Jatka näin, kunnes risotto on napakan kypsää eli al dente. Tämä vie riisistä riippuen noin 20 minuuttia.

5. Sekoita kypsän risoton jouk­koon nokare voita ja vasta raastettua parmesaania. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa risotto heti. Kata sen seuraksi pöytään parmesaaniraastetta, maalaisleipää ja salaattia.

Ideoita risoton soveltamiseen

  • Paras risotto syntyy siihen sopivista riisilajikkeis­ta, esimerkiksi arboriosta tai carnarolista. Lopputulos on sakea, mutta ei puuromainen. Hyvälaatuiseen riisiin kannattaa satsata, sillä se vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen. Risottoriisiä myydään marketeissa sekä delikaupoissa.
  • Valkoviinin voi korvata esimerkiksi punaviinillä tai lai­mennetulla sitruunamehulla. Kasvis-tai kanaliemen ti­lalla voi käyttää myös muita, risoton makumaailmaan sopivia liemiä.
  • Yksinkertaisin risotto maustetaan voilla ja parme­saanilla. Makua voi myös varioida loputtomiin. Risot­toon sopivat kasvikset, äyriäiset, kalat ja sienet. Ko­keile kasviksista esimerkiksi pinaattia, kurpitsaa ja kesäkurpitsaa, valkosipulia, tomaattia ja parsaa. Yrteis­tä voit valita esimerkiksi basilikaa, timjamia, oreganoa, salviaa ja rosmariinia.
  • Parmesaani on perusraaka-aine, mutta valmiin riso­ton voi maustaa myös muilla juustoilla.
  • Valmis risotto on löysähköä, eikä missään nimessä kuivaa. Risotto syödään heti, ettei se ehdi kuivahtaa.

Tattirisotto

Valmista risotto perusohjeen mukaan, mutta lisää sipulin kanssa kuullottu­maan ½ litraa tuoreita, pilkottuja tatte­ja tai noin 1 dl kuivattuja sieniä. Liota kuivattuja tatteja vedessä 20 minuut­tia ennen käyttöä. Tässä risotossa voit käyttää sienifondista tehtyä lientä tai kuivattujen sienten liotuslientä.

Punajuuririsotto

Keitä 500 g punajuuria kypsäksi (noin 40 min). Kuori punajuuret ja soseu­ta ne sauvasekoittimella ½ dl:ssa vet­tä. Tee risotto perusohjeen mukaan, mutta käytä valkoviinin sijaan punaviiniä. Lisää lähes kypsään risottoon 3 dl punajuurisosetta. Mausta oreganolla ja tarjoa homejuuston kanssa.

Herne-katkarapurisotto

Sulata 1 pussi pakasteherneitä ja hie­nonna ne rouheaksi. Valmista risot­to perusohjeen mukaan. Lisää lop­puvaiheessa joukkoon hienonnetut herneet ja 2 rkl sitruunamehua. Tarjoa risotto jättikatkarapujen kanssa.

Suosittelemme myös näitä

MITÄ PIDIT?
3.2
Katso myös nämä