


Risotto x 4
Kostea ja mehevä risotto valmistuu hitaasti hämmennellen. Kun perusohje on hallussa, yksinkertaisista raaka-aineista syntyy maukas ruoka vaikka joka päivälle.
Risotto ‒ ohje:
1. Kiehauta kasvis- tai kanaliemi liemikuutiosta tai fondista pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi.
3. Lisää kattilaan riisit, sekoittele ja anna niidenkin kuullottua muutama minuutti. Lisää valkoviini ja anna kiehua, kunnes neste on lähes haihtunut.
4. Lisää kattilaan kauhallinen kuumaa kasvislientä. Anna kiehua, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää lientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan ja lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Sekoittele risottoa tiuhaan. Jatka näin, kunnes risotto on napakan kypsää eli al dente. Tämä vie riisistä riippuen noin 20 minuuttia.
5. Sekoita kypsän risoton joukkoon nokare voita ja vasta raastettua parmesaania. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa risotto heti. Kata sen seuraksi pöytään parmesaaniraastetta, maalaisleipää ja salaattia.
Ideoita risoton soveltamiseen
- Paras risotto syntyy siihen sopivista riisilajikkeista, esimerkiksi arboriosta tai carnarolista. Lopputulos on sakea, mutta ei puuromainen. Hyvälaatuiseen riisiin kannattaa satsata, sillä se vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen. Risottoriisiä myydään marketeissa sekä delikaupoissa.
- Valkoviinin voi korvata esimerkiksi punaviinillä tai laimennetulla sitruunamehulla. Kasvis-tai kanaliemen tilalla voi käyttää myös muita, risoton makumaailmaan sopivia liemiä.
- Yksinkertaisin risotto maustetaan voilla ja parmesaanilla. Makua voi myös varioida loputtomiin. Risottoon sopivat kasvikset, äyriäiset, kalat ja sienet. Kokeile kasviksista esimerkiksi pinaattia, kurpitsaa ja kesäkurpitsaa, valkosipulia, tomaattia ja parsaa. Yrteistä voit valita esimerkiksi basilikaa, timjamia, oreganoa, salviaa ja rosmariinia.
- Parmesaani on perusraaka-aine, mutta valmiin risoton voi maustaa myös muilla juustoilla.
- Valmis risotto on löysähköä, eikä missään nimessä kuivaa. Risotto syödään heti, ettei se ehdi kuivahtaa.

Tattirisotto
Valmista risotto perusohjeen mukaan, mutta lisää sipulin kanssa kuullottumaan ½ litraa tuoreita, pilkottuja tatteja tai noin 1 dl kuivattuja sieniä. Liota kuivattuja tatteja vedessä 20 minuuttia ennen käyttöä. Tässä risotossa voit käyttää sienifondista tehtyä lientä tai kuivattujen sienten liotuslientä.

Punajuuririsotto
Keitä 500 g punajuuria kypsäksi (noin 40 min). Kuori punajuuret ja soseuta ne sauvasekoittimella ½ dl:ssa vettä. Tee risotto perusohjeen mukaan, mutta käytä valkoviinin sijaan punaviiniä. Lisää lähes kypsään risottoon 3 dl punajuurisosetta. Mausta oreganolla ja tarjoa homejuuston kanssa.

Herne-katkarapurisotto
Sulata 1 pussi pakasteherneitä ja hienonna ne rouheaksi. Valmista risotto perusohjeen mukaan. Lisää loppuvaiheessa joukkoon hienonnetut herneet ja 2 rkl sitruunamehua. Tarjoa risotto jättikatkarapujen kanssa.
