Pizza marinara – klassinen kolmen täytteen tomaattipizza
14 h 45 min
{
Aktiivinen
45 minPassiivinen
14 h Pizza marinara edustaa tyyliltään tyypillistä napolilaista pizzaa, sillä siinä on vain maltillisesti täytteitä ja raikas, San Marzano -lajikkeen tomaateista valmistettu keittämätön tomaattikastike.
VE
4.7
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 6.3.2020

Pizza marinara – klassinen kolmen täytteen tomaattipizza
Reseptin ainekset (4 annosta)
Pohja
- 7½ dl (500 g)vehnäjauhoja (tipo 00 -jauhoja)
- ¾ tlkuivahiivaa
- 3½ dlkylmää vettä
- 1½ tlsuolaa
- 1 rkloliiviöljyä
Tomaattikastike
- 400 gkokonaisia San Marzano -tomaatteja (esim. Mutti)
- 1 tlsuolaa
- 1 rkloliiviöljyä
- 1 pienivalkosipulinkynsi
- 20basilikanlehteä
Lisäksi
- 4valkosipulinkynttä
- tuoretta oreganoa
Pizza marinara valmistetaan näin:
- Mittaa jauhot ja hiiva yleiskoneen kulhoon ja käynnistä kone. Lisää 3 dl vettä ja anna koneen käydä hitaasti. Liuota suola loppuun veteen ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa hitaalla nopeudella 5–10 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja lusikallinen kerrallaan.
- Nosta vaivattu taikina kevyesti jauhotettuun, kannelliseen rasiaan, jossa on hyvin kohoamisvaraa. Sulje rasia ilmatiiviisti. Kohota taikinaa huoneenlämmössä 10–12 tuntia.
- Mittaa tomaattikastikkeen tomaatit, suola ja oliiviöljy kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tai tai käsin puristellen. Lisää puolitettu valkosipuli ja hienonnetut basilikanlehdet. Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile palloksi. Älä enää vaivaa vaan käsittele vain sen verran kuin on välttämätöntä. Jaa taikinapallo neljään osaan ja muotoile palat pyöreiksi ”kiekoiksi”. Nosta kiekot jauhotetulle leivinpaperille ja jätä leviämisvaraa. Jauhota pinnat ja peitä taikinat kostealla leivinliinalla. Kohota huoneenlämmössä vielä 2 tuntia.
- Taputtele taikinat sormin painellen pizzapohjiksi (ø 30 cm). Aloita keskeltä ja etene kohti reunaa. Painele pohja ohueksi, mutta jätä reunat paksummiksi.
- Ota valkosipuli pois tomaattikastikkeesta. Levitä pohjien päälle tomaattikastiketta ja raasta päälle valkosipulinkynsi. Paista 275-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kunnolla väriä.
- Ripottele valmiiden pizzojen päälle oreganonlehtiä.

Prosciutto crudo eli kinkkupizza Napolin malliin – lisää osa täytteistä vasta paistamisen jälkeen ja yllätyt
Maku

Valkoinen parsapizza – täydellinen yhdistelmä juustoa, paahdettua parsaa sekä sitruunan tuomaa raikkautta
Maku

Calzone Napolin opein – leivo pizzan täytteet taikinan sisään ja sormetkaan eivät syödessä sottaannu!
Maku

Pizza margherita – kaikkien klassikkopizzojen äiti siten kuin se tehdään Napolissa
Maku

Pizzapannari – uusi suosikkiherkku, jonka täytteet muuntuvat helposti jokaiseen makuun
Kotivinkki

Pizzapohja juureen – leivo juuritaikinalla pizza, joka on maultaan juuri sopivasti hapan
Maku

Rukiinen pizza – pala Suomea pizzapohjassa
Maku

Poronkäristyspizza – riistaruokaklassikko koki yllättävän muodonmuutoksen
Maku