


Peräkylän tiramisu on lukijamme Sinin herkullinen versio klassikkojälkiruoasta – ”Olen leiponut reseptillä 15 vuotta”
Peräkylän tiramisu päättää vaikkapa jouluaterian makeasti. ”Koska oman kylän kaupasta ei löytynyt oikeanlaisia keksejä, kokeilin Bastogne-keksejä. Kaapissani oli joulukakuista jäänyttä appelsiinilikööriä, joka sopi maultaan mukaan herkkuun”, lukijamme Sini Ritamäki kertoo.
Peräkylän tiramisu – ohje:
- Valmista täyte. Erottele keltuaiset ja valkuaiset erillisiin, puhtaisiin kulhoihin.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Puhdista vispilät.
- Lisää sokeri keltuaisiin ja vaahdota ne sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sekoita. Lisää valkuaisvaahto ja kääntele se varovasti sekaan.
- Sekoita kahvi ja likööri. Varaa vuoka (noin 30 × 22 cm). Kasta puolet kekseistä nopeasti kahviseoksessa ja lado vuoan pohjalle.
- Levitä noin puolet täytteestä keksien päälle ja tasoita pinta. Tee toinen keksikerros ensimmäisen kerroksen tapaan.
- Lisää päälle loput täytteestä ja levitä tasaiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai mieluiten yön yli.
- Siivilöi tiramisun pinnalle kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua. Koristele halutessasi appelsiiniviipaleilla.
Mehevä tiramisu syntyi kaupan huonon keksivalikoiman ansiosta
”Peräkylän tiramisu on muunnos siskoltani saamastani ohjeesta. Koska oman kylän kaupasta ei löytynyt oikeanlaisia keksejä, kokeilin Bastogne-keksejä. Kaapissani oli joulukakuista jäänyttä appelsiinilikööriä, joka sopi maultaan mukaan herkkuun.
Reseptillä ja sen muunnelmilla olen leiponut pitkään, lähes 15 vuotta. Olen perheeni jälkiruokavastaava, ja jouluna teen tiramisun jälkkäripöytään vadelma-sacherkakun ja piparipavlovan kaveriksi.
Perinteiset ohjeet kiinnostavat minua niiden yksinkertaisuuden vuoksi. Arki on tällä hetkellä kiireistä, ja leipoessani kaipaan helppoutta. Viime aikoina olen leiponut äitini vanhasta reseptikirjasta vuodelta 1985.”
Sini Ritamäki, Jalasjärvi