Kotivinkki

Paras gluteeniton piirakka

1 h 45 min
2
0

Paras gluteeniton piirakka

GL
0
2
Mureapohjainen gluteeniton piirakka maistuu ihanasti cheddarjuustolta. Päälle kootaan raikas versosalaatti. Nam!
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 palaa)

Gluteeniton piirakkapohja

  • 125 gvoita
  • 1 ½ dlgluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 1 dlgluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
  • ¼ tlsuolaa
  • n. 1 rklkylmää vettä

Cheddartäyte

  • 2 dlruokakermaa
  • 3munaa
  • 2 tlsitruunamehua
  • ¼ tlsuolaa
  • ¼ tlmustapippuria
  • 1 pscheddarjuustoraastetta
  • (150 g, Valio)

Gluteenittoman piirakan päälle

  • ½ dlsiemensekoitusta
  • 2persimonia
  • 50 gversoseosta (esim. Mimis)
  • (balsamikastiketta)

Tee näin

1 h 45 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

1. Tee pohja. Mittaa kylmä voi, jauhot ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ne leikkuuterällä muruiksi. Lisää tilkka vettä ja pyöräytä taikina tasaiseksi. (Voit myös valmistaa taikinan nyppimällä rasvan, jauhot ja suolan muruiksi ja lisäämällä joukkoon veden. Taikina on tarttuvaista, mutta se onnistuu myös näin.)

2. Leikkaa halkaisijaltaan 26-senttiseen irtopohjavuokaan sopiva leivinpaperipala. Kumoa päälle taikina. Kaada hieman gluteenitonta jauhoseosta lautaselle. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin 2 sentin korkeuteen jauhoja apuna käyttäen. Kasta sormia ahkerasti jauhoseoksessa, jotta taikina ei tartu sormiin.

3. Nosta vuoka peitettynä jääkaappiin. Anna sen jähmettyä vähintään tunnin ajan. (Voit myös tehdä pohjan tarjoamista edeltävänä päivänä jääkaappiin ja paistaa sen vasta ennen tarjoilua.) On tärkeää, että pohja on kylmä ja kovettunut ennen paistamista. Näin se pitää parhaiten muotonsa.

4. Nosta pohja suoraan jääkaapista 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Esipaista 10 minuuttia.

5. Valmista sillä aikaa täyte vatkaamalla kerma, munat, mausteet ja juustoraaste keskenään. Kaada täyte vuokaan. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

6. Anna jäähtyä hetki, irrota gluteeniton piirakka vuoasta varovasti veistä apuna käyttäen ja liu’uta leivinpaperin avulla vadille.

7. Paahda siemensekoitus kevyesti pannulla. Huuhdo ja viipaloi persimonit.

8. Lisää haalean piirakan päälle silmusalaattia, persimoniviipaleita ja siemensekoitusta. Viiruta gluteeniton piirakka halutessasi balsamikastikkeella juuri ennen tarjoilua.

Suosittelemme myös näitä

Superhyvä gluteeniton pataleipä

Gluteeniton marjapiirakka

Gluteeniton toscakakku – jopa parempi kuin tavallinen

MITÄ PIDIT?
2
Katso myös nämä