Maku

Paraisten piparkakkutaikina

12 h 30 min
KA
3.17
0

Paraisten piparkakkutaikinan salaisuus piilee lorauksessa konjakkia. Paraisten piparitaikina on helppo käsitellä, ja se sopii moneen muottiin.
Tulosta
Teksti Taina Vuohelainen
Kuvat Arto Vuohelainen

Ainekset (70 kpl)

Paraisten piparkakkutaikina

  • 250 gvoita
  • 2 dlsokeria
  • 1 1/2 dlsiirappia (tummaa)
  • 1 rklkanelia
  • 1 tlinkivääriä
  • 2 tlneilikkaa
  • 1/2 tlpomeranssinkuorta
  • 1-2 rklkonjakkia
  • 2 kplmunaa
  • 9 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlruokasoodaa
  • 1/2 tlsuolaa

Tee näin

12 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN12 h

Paraisten piparkakkutaikina valmistuu näin:

  1. Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi, mausteet ja konjakki.
  2. Kiehauta ja anna jäähtyä.
  3. Vatkaa munat jäähtyneeseen seokseen.
  4. Yhdistä jauhot, sooda ja suola.
  5. Lisää seos taikinaan vähitellen siivilöiden. Sekoita taikinaa, kunnes se on kiinteää.
  6. Peitä kulho ja nosta jääkaappiin yön ajaksi.
  7. Ota taikinaa leivinpöydälle pala kerrallaan ja pidä loput taikinasta jääkaapissa. Kylmän taikinan käsittely on helpompaa. 
  8. Ripottele pöydälle jauhoja, pehmitä taikinapala ja kauli se 3–5 mm:n paksuiseksi levyksi.
  9. Ota muotilla pipareita leivinpaperin päälle pellille. 
  10. Paista niitä 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia koosta riippuen.
  11. Koristele piparit halutessasi pikeerillä ja koristerakeilla.

Vinkki!

Kurkkaa myös perinteisen piparitaikinan resepti!

MITÄ PIDIT?
3.17