Maku

Marenkihuippuinen appelsiinikakku – piparikuusimetsällä koristettu mehevä kakku on joulupöydän ihanin ilmestys

1 h 30 min
{
Aktiivinen30 min
Passiivinen1 h
Appelsiinisen kakun mehevyyden salaisuus piilee mantelimassassa ja karpaloissa. Kaunis kakku saa kauniin lumikuorrutuksen italialaisesta marengista ja piparikuusista.
5
0
Kuvat Johanna Myllymäki


Ainekset (12 annosta)

Kakkupohja

  • 150 gmantelimassaa
  • 1½ rkl(luomu)appelsiininkuorta raastettuna
  • ½ dlappelsiinin mehua
  • 200 gvoita tai margariinia
  • 1½ dlsokeria
  • 4munaa
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 dlperunajauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 2 dlkarpaloita (jäisiä)

Italialainen marenki

  • 2½ dlsokeria
  • 1 dlvettä
  • 3valkuaista

Koristelu

  • 5vaaleaa pikeerillä koristeltua kuusipiparkakkua
Tulosta

Marenkihuippuinen appelsiinikakku valmistuu näin:

  1. Raasta kylmä mantelimassa raastimen karkealla terällä. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu.
  2. Vaahdota pehmeä voi, sokeri, mantelimassa- ja appelsiininkuoriraaaste sähkövatkaimella. Lisää munat vatkaten.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan yhdessä appelsiinimehun ja karpaloiden kanssa.
  4. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 20–24 cm). Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  5. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 50–60 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys cocktailtikulla. Jäähdytä.
  6. Kuumenna sokeri ja vesi kattilassa 120-asteiseksi (aikaa kuluu noin 8 minuuttia).
  7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana vaahdon joukkoon vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.
  8. Levitä marenki kakun pinnalle. Viimeistele kakku koristelluilla piparkakuilla.
MITÄ PIDIT?
5