Maku

Maa-artisokkakeitto – samettisen paahteinen sosekeitto aloittaa aterian tyylillä

50 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
30 min
Maa-artisokkakeitto valmistuu kuorineen paahdetuista maa-artisokista, mikä tuo lempeälle sosekeitolle syvyyttä. Alkupalaksi sopivan keiton luonnetta saat muunneltua viimeistelemällä sen erilaisilla ripotteilla. Nappaa ideat reseptin lopusta!
GL
KA
MU
VE
MA
LA
3.9
0
Julkaistu 19.1.2023


Reseptin ainekset (4 annosta)

  • 1 kgmaa-artisokkia
  • 1sipuli
  • 1kokonainen valkosipuli
  • 3 rkloliiviöljyä
  • 8 dlkasvislientä
  • 1 rkltuoretta rosmariinia hienonnettuna tai 1 tl kuivattua rosmariinia (tai timjamia)
  • ¼ tlmustapippuria
  • 2–2½ dlkaura- tai soijavalmistetta
Tulosta

Maa-artisokkakeitto – ohje:

  1. Pese maa-artisokat juuresharjan avulla puhtaiksi ja leikkaa muutamaan osaan. Kuori ja lohko sipuli.
  2. Levitä artisokat ja sipulit leivinpaperin päälle pellille tai uunivuokaan.
  3. Leikkaa kokonaisen valkosipulin yläosasta noin sentti pois niin, että kynsien kärjet paljastuvat. Laita valkosipuli leikkauspinta ylöspäin kasvisten kanssa pellille.
  4. Valuta kasvisten päälle öljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  5. Siirrä kasvikset kattilaan. Purista myös paahtuneet valkosipulinkynnet kuoristaan kattilaan.
  6. Lisää liemi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti.
  7. Siirrä kattila liedeltä ja soseuta. Sekoita joukkoon kaura- tai soijavalmiste. Kuumenna keitto. Tarjoa maa-artisokkakeitto sellaisenaan tai haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Vinkki!

Ripotteilla saat ruokaisuutta ja purutuntumaa paahteiseen maa-artisokkakeittoon.

Karamelliomena-pähkinämuru

Paahda pannulla 1 dl rouhittua pähkinäsekoitusta. Murenna joukkoon muutama kuivattu omenalastu ja lisää 1 rkl oliiviöljyä, 1 rkl hunajaa tai siirappia, ½ tl inkivääriä ja ¼ tl suolaa sekä halutessasi hieman chilihiutaleita. Paahda muutaman minuutin ajan.

Marinoitu fenkoli-punakaalilisuke

Leikkaa 1 fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi myös pieni pala punakaalia. Lisää kasvissuikaleiden joukkoon 3 rkl rypsiöljyä, 2 tl sokeria tai hunajaa, puolikkaan sitruunan mehu, ¼ tl suolaa ja ¼ tl mustapippuria. Ripottele päälle vesikrassia tai versoja ja seesamin- tai sinapinsiemeniä.

Harissapaahdetut kikherneet

Valuta 1 tlk (noin 400 g) kikherneitä. Sekoita niihin 2 tl harissatahnaa, 1 rkl rypsiöljyä ja ½ tl suolaa. Levitä pellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Voit tarjota lisänä myös hienonnettua kevätsipulia ja chiliä.

Garam masala -tofu

Mittaa pannulle 1 rkl rypsiöljyä, 1 rkl hunajaa ja 1 tl garam masala -maustesekoitusta sekä ¼ tl suolaa. Kuumenna ja lisää 250 g revittyä maustamatonta tofua. Paista käännellen muutama minuutti, kunnes tofu saa väriä. Koristele korianterilla.

Salvia-paahtovoikrutongit

Kuutioi 4–6 viipaletta hapanjuurileipää (tai muuta vaaleaa leipää). Sulata 50 g voita pannulla ja lisää ½ rku salvianlehtiä. Ruskista voita salvianlehtien kanssa keskilämmöllä sekoitellen 10 minuuttia. Lisää leipäkuutiot, kun voi muuttuu kullanruskeaksi. Paista käännellen, kunnes kuutiot ovat rapeita.

Kommentoi »