


Luumu-suklaahalko leivotaan tutuista aineksista − kaunis kaarnapinta syntyy pintaan ladottavista suklaalastuista
Näyttävä jouluhalko kätkee sisäänsä luumutäytteen. Kääretorttulevystä rullattu jouluhalko sopii niin joulun jälkiruoaksi kuin kahvitteluhetkeen. Kaarnapinnaksi ladottavat suklaakuviot teet helposti levittämällä täplät sulatettua suklaata teelusikan kuperalla puolella soikioiksi.
Jouluhalko, ranskalaiselta nimeltään bûche de Noël, on yksi joulunajan tunnetuimmista jälkiruoista. Kauniin leivonnaisen juuret juontavat Ranskaan, jossa se alun perin symboloi vanhaa perinnettä polttaa suuri halko takassa joulun aikaan tuomaan onnea ja siunausta tulevalle vuodelle. Nykyään leivonnainen on saanut paikkansa joulupöydissä ympäri maailman.
Jouluhalko valmistetaan perinteisesti rullakakkupohjasta, joka täytetään pehmeällä voikreemillä, suklaatäytteellä tai joskus jopa marja- ja hedelmätäytteillä. Kun täytetty kakkupohja on rullattu, se kuorrutetaan yleensä suklaakreemillä tai ganachella, ja sen pintaan luodaan puun kaarnaa muistuttava kuvio. Viimeistelyyn käytetään usein sokeripölyä tai syötäviä koristeita, kuten marsipaania.
Luumu-suklaahalko – ohje:
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi varovasti käännellen.
- Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille tasaiseksi kerrokseksi.
- Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa kääretorttupohja puhtaalle leivinpaperille. Irrota paistopaperi.
- Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Kääntele rahka joukkoon. Levitä luumumarmeladi pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja levitä rahka-kermatäyte päälle. Kääri rullaksi paperia apuna käyttäen. Laita kääretorttu jääkaappiin koristeiden ja kuorrutteen valmistumisen ajaksi.
- Tee halon pintaan tulevat suklaakoristeet. Sulata 100 g suklaata mikroaaltouunissa tai kattilassa vesihauteessa. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia.
- Jaa suklaa puhtaalle leivinpaperille pieniksi, vajaan teelusikan kokoisiksi kasoiksi. Jätä kasojen ympärille pari senttiä tyhjää tilaa. Levitä kasat teelusikan kuperalla puolella pisaran muotoisiksi soikioiksi. Anna kovettua. Suklaakoristeet voi kovettaa myös jääkaapissa muutamassa minuutissa.
- Paloittele kuorrutteen tumma suklaa kattilaan ja lisää joukkoon puoli desiä kermaa. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun suklaa alkaa sulaa, siirrä kattila syrjään liedeltä ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja kääntele sulan suklaan joukkoon.
- Ota halko kaapista. Siisti päädyt leikkaamalla niistä noin sentin palat. Siirrä halko tarjoiluvadille ja peitä kauttaaltaan kuorrutuksella. Raidoita halon pinta haarukalla.
- Irrota kovettuneet suklaakoristeet varovasti leivinpaperilta ja lado kaarnaksi halon pintaan. Siivilöi tomusokeria päälle lumeksi.
Vinkki!
Paras tulos syntyy, jos kääretortun paistaa ja täyttää jo edellisenä päivänä. Näin maut ehtivät tasaantua ja halon kierteet asettua tiiviimmin yhteen ennen kuorruttamista ja koristelua.