Kotivinkki

Lumipalloleivokset – sitruunainen marenkiviettelys huipentaa juhla-aterian

45 min
{
Aktiivinen
30 min
Passiivinen
15 min
Lumipalloleivokset saavat ylleen ripauksen kullan hehkua juhlan kunniaksi. Pehmeän sitruuna-piparkakku-pohjan, raikkaiden vadelmien ja hurmaavan marengin trio on täydellisen makea päätös jouluaterialle tai vaikkapa itsenäisyyspäivän juhla-aterialle.
KA
4.3
0
Julkaistu: 30.11.2020


Ainekset (10–12 kpl)

Lumipalloleivokset

  • 150 gvoita tai margariinia
  • 1 dlkevytkermaa
  • 2 tlluomusitruunan kuorta
  • 3 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlfariinisokeria
  • 1 rklpiparkakkumaustetta
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 2munaa

Täyte

  • 100 gsuomalaisia vadelmia (pakaste)

Marenki

  • 1½ dlsokeria
  • ½ dlglukoosisiirappia (Dansukker)
  • ½ dlvettä
  • 3valkuaista
  • 1 rklsokeria

Pinnalle

  • kultasuihketta tai -puuteria (Dr. Oetker tai Mill & Mortar)
Tulosta

Lumipalloleivokset valmistuvat näin:

  1. Sulata voi. Lisää kerma ja raastettu sitruunankuori. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Yhdistä voi-kermaseos ja jauhoseos.
  2. Lisää munat taikinaan yksitellen samalla sekoittaen.
  3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 20 cm × 25 cm).
  4. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.
  5. Ota pyöreällä tai piparkakkumuotilla levystä leivoksille pohjat.
  6. Mittaa sokeri, glukoosisiirappi ja vesi kattilaan. Keitä sokeriliemi 117-asteiseksi. Aikaa kuluu 7–10 minuuttia.
  7. Vatkaa sillä välin valkuaiset puhtaassa ja kuivassa lasi- tai metallikulhossa vaahdoksi. Lisää sokeri vatkaten. Valuta kuumaa sokerisiirappia vaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes seos on kädenlämpöistä.
  8. Asettele leivospohjan keskelle yksi iso tai pari pientä vadelmaa. Lusikoi marenkia päälle isoksi keoksi, niin että marjat jäävät täytteen sisään. Viimeistele leivokset kultasuihkeella.
MITÄ PIDIT?
4.25
Kommentoi »