Lumipalloleivokset – sitruunainen marenkiviettelys huipentaa juhla-aterian
45 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
15 minLumipalloleivokset saavat ylleen ripauksen kullan hehkua juhlan kunniaksi. Pehmeän sitruuna-piparkakkupohjan, raikkaiden vadelmien ja hurmaavan marengin trio on täydellisen makea päätös jouluaterialle tai vaikkapa itsenäisyyspäivän juhla-aterialle.
KA
4.4
Kuvat
Julkaistu 30.11.2020

Lumipalloleivokset – sitruunainen marenkiviettelys huipentaa juhla-aterian
Reseptin ainekset (10–12 kpl)
Lumipalloleivokset
- 150 gvoita tai margariinia
- 1 dlkevytkermaa
- 2 tlluomusitruunan kuorta
- 3 dlvehnäjauhoja
- 2 dlfariinisokeria
- 1 rklpiparkakkumaustetta
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 tlvaniljasokeria
- 2munaa
Täyte
- 100 gsuomalaisia vadelmia (pakaste)
Marenki
- 1½ dlsokeria
- ½ dlglukoosisiirappia (Dansukker)
- ½ dlvettä
- 3valkuaista
- 1 rklsokeria
Pinnalle
- kultasuihketta tai -puuteria (Dr. Oetker tai Mill & Mortar)
Lumipalloleivokset valmistuvat näin:
- Sulata voi. Lisää kerma ja raastettu sitruunankuori. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Yhdistä voi-kermaseos ja jauhoseos.
- Lisää munat taikinaan yksitellen samalla sekoittaen.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 20 cm × 25 cm).
- Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.
- Ota pyöreällä tai piparkakkumuotilla levystä leivoksille pohjat.
- Mittaa sokeri, glukoosisiirappi ja vesi kattilaan. Keitä sokeriliemi 117-asteiseksi. Aikaa kuluu 7–10 minuuttia.
- Vatkaa sillä välin valkuaiset puhtaassa ja kuivassa lasi- tai metallikulhossa vaahdoksi. Lisää sokeri vatkaten. Valuta kuumaa sokerisiirappia vaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes seos on kädenlämpöistä.
- Asettele leivospohjan keskelle yksi iso tai pari pientä vadelmaa. Lusikoi marenkia päälle isoksi keoksi, niin että marjat jäävät täytteen sisään. Viimeistele leivokset kultasuihkeella.

Päärynäkääretorttu – uunissa karamellisoidut päärynäpurjeet säväyttävät leivosten koristeena
Maku

Banoffee-marenkirulla – kääri banaani, toffee ja marenki pehmeäksi tortuksi
Maku

Marenkikranssi – joulun kaunein jälkiruoka
Maku

Marenki – näin onnistut täydellisen rapeiden marenkien valmistuksessa
Maku

Luumuinen jouluhalko – yllätä vieraat klassisen jouluherkun uudella versiolla
Kotivinkki

Jouluinen kääretorttu – vadelmalla ja granaattiomenalla täytetty rulla saa ylleen valkoisen lumipeitteen
Meillä kotona

Valkosuklaajuustokakku – makea herkku, joka hurmaa kuohkeudellaan
Meillä kotona

Gin tonic -karpalojuustokakku – täydellinen herkku illanistujaisiin
Maku