Maku

Kuohuviini-joulukakku

7 h
0
0

Kuohuviini-joulukakku

Aikuiseen makuun leivottu joulukakku hurmaa mantelisella pohjallaan ja makealla kuohuviinillä terästetyllä puolukkamoussella. Gluteeniton kakkupohja leivotaan mantelijauhoilla ja maustetaan ripauksella kardemummaa. Nykytyyliin kakun reunat jätetään kuorruttamatta, eli kyseessä on naked cake. Nopea ja näyttävä koristelu syntyy vadelmilla ja joulumakeisilla. Valitse puolukkamousseen makea tai puolimakea roseekuohuva, joka sopii myös kakun kera tarjottavaksi.
Teksti Baking Instinct
Kuvat Baking Instinct
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 annosta)

Mantelipohja

  • 4 kplvalkuaista (huoneenlämpöisiä)
  • 1 1/3 dlhienoa kidesokeria (Siro)
  • 4 dlmantelijauhoja (esim. Risenta)
  • 1 tlappelsiinin kuorta raastettuna (luomu)
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1/2 tljauhettua kardemummaa
  • 1/4 tlsuolaa
  • 1/4 tlvaniljaa jauhettuna (esim. Sonnentor)

Puolukkamousse

  • 2 dlkuohukermaa
  • 200 gappelsiinirahkaa
  • 1 1/2 dlpuolukkasosetta (sokeroitua)
  • 1 dltomusokeria
  • 1 dlroseekuohuviiniä (makeaa tai puolimakeaa, esim. Brachetto D'Acqui)
  • 5 kplliivatelehteä
  • 1/2 dlroseekuohuviiniä (makeaa tai puolimakeaa)

Koristeluun

  • kokonaisia pakastevadelmia (suomalaisia)
  • joulumakeisia (esim. Lakrids by Johan Bülow)

Tee näin

7 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN6 h

Mantelipohja

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

Lisää sokeri vähän kerralaan ja edelleen vatkaten.

Yhdistä toisessa kulhossa mantelijauhot, appelsiininkuori, leivinjauhe, kardemumma, suola ja vanilja.

Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisijaltaan n. 20 cm). Tasoita pinta lastalla.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 20-30 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin värinen ja tikulla testattaessa kypsä.

Irrota pohja vuoasta jäähtyneenä ja leikkaa se terävällä veitsellä kahteen osaan.

Puolukkamousse

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä siihen appelsiinirahka.

Lisää puolukkasose, tomusokeri ja 1 dl kuohuviiniä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna 1/2 dl kuohuviiniä kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan kuohuviiniin. Nosta kattila heti pois levyltä ja anna liivateseoksen hieman jäähtyä.

Lisää liivateseos täytteeseen hyvin sekoittaen. Nosta mousse peitettynä jääkaappiin noin tunniksi.

Kakun kokoaminen ja koristelu

Pese kakkuvuoka. Vuoraa pohja uudelleen leivinpaperilla. Nosta alimmainen kakkulevy pohjalle. Lisää sen päälle reilu puolet puolukkamoussesta. 

Nosta päälle toinen kakkulevy. Levitä sen päälle loput puolukkamoussesta ja tasoita pinta lastalla.

Nosta kakku peitettynä jääkaappiin 3-4 tunniksi tai yön yli jähmettymään. 

Irrota irtopohjavuoan reunat kakun ympäriltä ja siirrä kakku varovasti lastan avulla kakkuvadille.

Koristele kakku vadelmilla ja jouluisilla makeisilla. Tarjoa pian koristelemisen jälkeen.  

Vinkki!

Kakkuun käytettävä kuohuviini saa olla makeaa, jotta se tasapainottaa ja pehmentää puolukkatäytteen happamuutta. Voit valmistaa pohjan jo pari päivää aikaisemmin ja säilyttää sen peitettynä huoneenlämmössä. Säilytä valmis kakku jääkaapissa. Kakun kanssa sopii tarjottavaksi sama makea kuohuviini, mitä käytät moussen valmistukseen. Halutessasi voit vaihtaa täytteen puolukat vadelmiin tai mansikoihin. Jos käytät pakastevadelmia, varmista että ne ovat suomalaisia.
MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä