Maku

Kuninkaiden torttu (Galette des rois)

55 min
{
Aktiivinen20 min
Passiivinen35 min
3.5
1


Ainekset (16 kpl)

Pohja

  • 500 glehtitaikinaa (pakaste)

Täyte

  • 2 kplmunaa
  • 2 dltomusokeria
  • 2 dlmantelijauhetta
  • 50 gvoita
  • 2 rklrommia
Tulosta

Kauli voitaikinasta kaksi piirakkavuoan pohjan kokoista pyöreää levyä. Nosta toinen levyistä vuokaan ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Tee täyte. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keltuaiset ja tomusokeri keskenään. Lisää keltuaisiin jauhettu manteli, pehmeä voi ja lopuksi valkuaiset sekä rommi. Kaada täyte pohjalevylle. Piilota täytteeseen puhdas yllätysesine ja nosta kansilevy päälle. Nipistele tortun reunat tiiviisti yhteen.

Voitele tortun pinta keltuaisella ja piirtele pintaan kuvioita haarukalla. Paista torttua noin 35 minuuttia uunin alaosassa ja tarjoile se haaleana.

Muista varoittaa syöjiä yllätysesineestä ja varaa kakun viereen kaksi paperista taiteltua kruunua. Kuninkaan kruunu on perinteisesti kultainen, kuningattaren hopeinen.

Loppiaisena ranskalaiset syövät itämaiden tietäjien mukaan nimettyä voitaikinasta leivottua lättänää kuninkaiden torttua, jonka sisältä paljastuu yllätys. Aiemmin yllätys oli papu, nykyään kakkuun piilotetaan pieni metalli-, posliini- tai muoviesine. Kätketyn aarteen löytäjä saa päähänsä kruunun, ja hän saa kruunata jostakusta pöytäseurueen jäsenestä itselleen kuningattaren tai kuninkaan. Kuninkaiden tortun kyytipoikana tarjoillaan perinteisesti samppanjaa.
MITÄ PIDIT?
3.5