


Itsetehty perinnejuoma
Kotikalja – juhlapöydän perinteinen ruokajuoma valmistuu helposti parissa päivässä
48 h 10 min
{
Aktiivinen 10 min
Passiivinen 48 h 0 min
Kotikaljan valmistus onnistuu perinteisesti kaljamaltaista. Raikasta kotikaljan makua vaikka sitruunan- tai appelsiininkuorella tai lisää käymisastiaan pala inkivääriä. Varaa kotikaljan käymiseen pari päivää.
Reseptin ainekset
30 annosta
Kotikalja
5 l
vettä
3 dl
kaljamallasta
2½ dl
sokeria
1 tl
hiivaa
Kotikalja – ohje:
- Kuumenna vesi kiehuvaksi. Mittaa maltaat ja sokeri isoon kannelliseen astiaan ja kaada kiehuva vesi joukkoon. Lisää halutessasi mausteet käymisastiaan. Sekoita hyvin ja peitä astia kannella. Jätä kalja uuttumaan huoneenlämpöön seuraavaan päivään.
- Siivilöi kotikalja toiseen astiaan. Ota 1 dl juomaa kuppiin ja lämmitä se kädenlämpöiseksi esimerkiksi mikrossa. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita niin että hiiva liukenee. Kaada hiivaseos kaljan joukkoon. Anna kaljan käydä huoneenlämmössä 1 vuorokausi.
- Pullota juoma ja säilytä se jääkaapissa. Kotikalja säilyy kylmässä korkeintaan viikon.
Kotikaljan maustaminen – kokeile näitä!
- muutama sitruunan- tai appelsiininkuoriviipale
- muutama katajan-, rosmariinin- tai mintunoksa
- pieni pala chiliä tai inkivääriä
- teelusikallinen tai pari katajanmarjoja, korianterinsiemeniä tai piparkakkumaustetta
- ruoko- ja fariinisokerilla tai hunajalla saat juomaan uudenlaista makeutta
- sitrus-, karpalo- tai puolukkamehut raikastavat valmista kotikaljaa
Vinkki!
Hyödynnä kaljan valmistuksesta ylijäänyt siivilöity mallasmäski joululimpun tai saaristolaisleivän taikinaan. Mäskin voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat