


Mokkapalakakku on Kinuskikissana tunnetun Sini Visan herkku 80-luvulta: ”Isosiskoni keksi yhdistää kotitalouskirjan suosikit, mokkapalat ja -vaahdon”
Kinuskikissana tunnettu Sini Visa peri leivontageenit lapsuudenkodista. Isosiskon innoittamana mokkapalat pyörähtivät kakuksi, jonka täytteenä on kuohkeaa mokkavaahtoa.
Kinuskikissan mokkapalakakku – ohje:
- Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita voi-sokerivaahtoon vuorotellen munat, jauhoseos ja maito.
- Vuoraa irtopohjavuoan (ø 23 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele tai suojaa reuna leivinpaperilla. Levitä puolet taikinasta vuokaan. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia.
- Siirrä pohjalevy vuoasta ja paista toinen pohja samoin. Anna pohjien jäähtyä.
- Laita liivatelehdet kylmään veteen 15 minuutiksi. Pese irtopohjavuoka. Vuoraa pohja ja leikkaa reunaan leivinpaperista kauluri.
- Kiehauta vesi ja lisää kahvijauhe. Puristele liivatteet ja sekoita kahvijuomaan. Anna jäähtyä täytteen valmistumisen ajan.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Lisää kahvi-liivateseos ohuena nauhana vatkaimen hitaimmalla teholla sekoittaen. Kääntele nuolijalla pohjaa myöten.
- Nosta ensimmäinen pohja vuokaan ja painele tiiviisti vuoan reunaan. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Nosta toinen pohja hyytyneen täytteen päälle.
- Kuumenna kuorrutteen aineet kattilassa sekoitellen. Älä anna kiehua. Jäähdytä kuorrute huoneenlämpöiseksi tai kunnes se selkeästi paksunee, sekoita välillä. Levitä kuorrute kakulle. Ripottele päälle halutessasi koristerakeita, nonparelleja tai suklaapalloja.
- Nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy. Siirrä kakku tarjoiluvadille.
Siskon jäljillä
”Lapsuudessani leivottiin paljon, jo äitini suosi karkkien sijaan itse leivottuja herkkuja. Isosiskoni keksi 1980-luvulla yhdistää kotitalouskirjan suosikit, mokkapalat ja mokkavaahdon. Syntyi hyydykekakku aikana, jolloin käsitettä ei oikeastaan ollut vielä olemassa. Makunystyräni tottuivat kahvin makuun jo ennen kuin opin juomaan kahvia. Leivon kakkuun kaksi pohjaa, jotta ne pysyvät paremmin ehjinä. Kuorrutusta oli alkuperäisessä kakussa reunoillakin, mutta minusta on hauskaa, että mokkavaahto näkyy reilusti.”
Sini Visa, Kinuskikissa-leivontayhteisön perustaja