


Juhlava sämpyläpelti – näyttävä tarjottava talven illanistujaisiin tai juhlien herkkupöytään
1 h 35 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 1 h 15 min
Juhlava sämpyläpelti on jaettava ja herkullinen vaihtoehto perinteiselle leivälle. Makeahkot, viikunoiden koristamat sämpylät maistuvat mainioilta suolaiseen feta-linssitahnaan dipattuna.
Reseptin ainekset
20 kpl
Sämpylät
20 g
hiivaa
3 dl
kädenlämpöistä maitoa
1½ tl
suolaa
2 tl
jauhettua pomeranssinkuorta
2 rkl
siirappia
2 dl
grahamjauhoja
5–6 dl
vehnäjauhoja
4
tuoretta viikunaa
1
kananmuna voiteluun
Feta-linssitahna
1 prk
punaisia linssejä
150 g
fetajuustoa
1
valkosipulinkynsi
2 rkl
oliiviöljyä
1 tl
juustokuminaa
½ tl
suolaa
2 tl
sitruunan mehua
2 rkl
hienonnettua lehtipersiljaa
Juhlava sämpyläpelti leivotaan näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suolaa, pomeranssi, siirappi ja grahamjauhot. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa helposti kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
- Jaa taikina 20 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille. Jätä sämpylöiden väliin noin sentti kohoamisvaraa. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 20 minuuttia liinan alla.
- Huuhtele ja leikkaa viikunat viipaleiksi. Voitele sämpylät munalla. Paina yksi viikunaviipale kevyesti jokaisen sämpylän pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.
Feta-linssitahna valmistetaan näin:
- Valuta linssit liemestä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Murustele feta ja hienonna valkosipulinkynsi linssisoseen joukkoon. Lisää loput tahnan aineet ja sekoita niin, että maut tasoittuvat.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat