Kotivinkki

Juhlava sämpyläpelti – näyttävä tarjottava talven illanistujaisiin tai juhlien herkkupöytään

1 h 35 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
1 h 15 min
Juhlava sämpyläpelti on jaettava ja herkullinen vaihtoehto perinteiselle leivälle. Makeahkot, viikunoiden koristamat sämpylät maistuvat mainioilta suolaiseen feta-linssitahnaan dipattuna.
0
0
Julkaistu: 3.12.2019


Ainekset (20 kpl)

Sämpylät

  • 20 ghiivaa
  • 3 dlkädenlämpöistä maitoa
  • 1½ tlsuolaa
  • 2 tljauhettua pomeranssinkuorta
  • 2 rklsiirappia
  • 2 dlgrahamjauhoja
  • 5–6 dlvehnäjauhoja
  • 4tuoretta viikunaa
  • 1kananmuna voiteluun

Feta-linssitahna

  • 1 prkpunaisia linssejä
  • 150 gfetajuustoa
  • 1valkosipulinkynsi
  • 2 rkloliiviöljyä
  • 1 tljuustokuminaa
  • ½ tlsuolaa
  • 2 tlsitruunan mehua
  • 2 rklhienonnettua lehtipersiljaa
Tulosta

Juhlava sämpyläpelti leivotaan näin:

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suolaa, pomeranssi, siirappi ja grahamjauhot. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa helposti kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  2. Jaa taikina 20 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille. Jätä sämpylöiden väliin noin sentti kohoamisvaraa. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 20 minuuttia liinan alla.
  3. Huuhtele ja leikkaa viikunat viipaleiksi. Voitele sämpylät munalla. Paina yksi viikunaviipale kevyesti jokaisen sämpylän pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.

Feta-linssitahna valmistetaan näin:

  1. Valuta linssit liemestä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Murustele feta ja hienonna valkosipulinkynsi linssisoseen joukkoon. Lisää loput tahnan aineet ja sekoita niin, että maut tasoittuvat.
MITÄ PIDIT?
0
Kommentoi »