Juhlava sämpyläpelti – näyttävä tarjottava talven illanistujaisiin tai juhlien herkkupöytään
1 h 35 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
1 h 15 minJuhlava sämpyläpelti on jaettava ja herkullinen vaihtoehto perinteiselle leivälle. Makeahkot, viikunoiden koristamat sämpylät maistuvat mainioilta suolaiseen feta-linssitahnaan dipattuna.
0
Kuvat
Julkaistu 3.12.2019

Juhlava sämpyläpelti – näyttävä tarjottava talven illanistujaisiin tai juhlien herkkupöytään
Reseptin ainekset (20 kpl)
Sämpylät
- 20 ghiivaa
- 3 dlkädenlämpöistä maitoa
- 1½ tlsuolaa
- 2 tljauhettua pomeranssinkuorta
- 2 rklsiirappia
- 2 dlgrahamjauhoja
- 5–6 dlvehnäjauhoja
- 4tuoretta viikunaa
- 1kananmuna voiteluun
Feta-linssitahna
- 1 prkpunaisia linssejä
- 150 gfetajuustoa
- 1valkosipulinkynsi
- 2 rkloliiviöljyä
- 1 tljuustokuminaa
- ½ tlsuolaa
- 2 tlsitruunan mehua
- 2 rklhienonnettua lehtipersiljaa
Juhlava sämpyläpelti leivotaan näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suolaa, pomeranssi, siirappi ja grahamjauhot. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa helposti kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
- Jaa taikina 20 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille. Jätä sämpylöiden väliin noin sentti kohoamisvaraa. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 20 minuuttia liinan alla.
- Huuhtele ja leikkaa viikunat viipaleiksi. Voitele sämpylät munalla. Paina yksi viikunaviipale kevyesti jokaisen sämpylän pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.
Feta-linssitahna valmistetaan näin:
- Valuta linssit liemestä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Murustele feta ja hienonna valkosipulinkynsi linssisoseen joukkoon. Lisää loput tahnan aineet ja sekoita niin, että maut tasoittuvat.

Voisämpylät ruskistetulla voilla – maailman pehmeimmät sämpylät katoavat pelliltä hetkessä
Maku

Leivo sämpylätaikinasta upea kranssi
Kotivinkki

Focaccia juureen – sisältä mehevä ja päältä ihanan rapea italialainen peltileipä
Maku

Peltileipä
Maku

Kahden maun sisarussämpylät
Maku

Täytetty leipäkranssi – aurinkoisen pyörylän sisuksista paljastuu reilusti broileria, kasviksia ja fetaa
Kotivinkki

Porkkanapeltileipä – porkkanasose tekee leivästä ihanan mehevän
Maku

Tämä punajuurileipä kannattaa leipoa
Kotivinkki