Mikä viettelys! Jouluinen omenakakku yhdistää hapokkaiden hedelmien ja lempeän vaniljan parhaat puolet

4 h
{
Aktiivinen
1 h
Passiivinen
3 h
Jouluinen omenakakku on loppuvuoden juhlien näyttävin ilmestys. Koristele kerroskakku itse tehdyillä marengeilla, piparkakuilla ja nonparelleilla.
0
0
Julkaistu: 8.12.2021


Reseptin ainekset (10–12 kpl)

Kakkupohja

  • 225 gvoita
  • 3 dlsokeria
  • 4kananmunan valkuaista
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 1 ½ tlleivinjauhetta
  • ½ tlsoodaa
  • 1 tlsuolaa
  • 1 tlvanilja-aromia (Dr. Oetker)
  • 3 ¼ dlmaitoa
  • ¾ dlranskankermaa
  • 1 ¼ rkletikkaa
  • 1luomusitruunan kuori

Marenkikoristeet

  • 3 (100 g)kananmunan valkuaista
  • 1 ¾ dlsokeria
  • 1 tlsitruunan mehua

Omenakompotti

  • 3hapokasta omenaa
  • 3 rklvettä
  • 3 rklsitruunan mehua
  • 1 tlvaniljasokeria
  • ¾ dlfariinisokeria
  • ¼ tlsuolaa
  • 1kanelitanko
  • 1tähtianis

Marenkikreemi

  • 270 g suolatonta voita
  • 3kananmunan valkuaista
  • 2 dl (170 g)sokeria
  • vanilja-aromia
Tulosta

Jouluinen omenakakku leivotaan näin:

  1. Tee ensin marenkikoristeet: Mittaa kattilaan valkuaiset ja sokeri. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee ja valkuaisessa ei ole sokerirakeita. Vaahdota paksuksi marengiksi yleiskoneessa tai vatkaimella. Lisää sitruunamehu.
  2. Valitse haluamasi tylla ja siirrä marenki pursotinpussiin. Pursota leivinpaperille pieni pisara marenkia ja aseta siihen grillitikku. Pursota päälle haluamasi muoto. Pursota marenkitikkareiden lisäksi myös pieniä koristeita kakun päälle ja reunoille laitettavaksi.
  3. Paista marenkeja uunissa 90 asteessa 1,5 tuntia. Säädä lämpö pois, avaa luukku ja anna marenkien kuivua jälkilämmössä, kunnes pinta on kuiva ja marenki irtoaa leivinpaperista.
  4. Valmista omenakompotti: Kuori ja pilko omenat pienen pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  5. Tee kakkupohjat: Erottele huoneenlämpöiset valkuaiset. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ranskankerma, maito ja etikka keskenään. Pese sitruuna ja lisää joukkoon raastimen pienimmällä terällä raastettu sitruunan kuori.
  6. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää valkuaiset muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi. Lisää vanilja-aromi. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja maitoseos pienissä erissä vuorotellen.
  7. Jaa massa kolmeen rasvattuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halk. 16 cm). Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 30 minuuttia, uunista riippuen. Kokeile kypsyys tikulla. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin tai pakastimeen.
  8. Valmista marenkikreemi, kun on aika koota kakku: Ota suolaton voi huoneenlämpöön pari tuntia ennen. Voin tulee olla pehmeää. Lämmitä sokeri ja valkuainen liedellä varovasti miedolla lämmöllä koko aika sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut valkuaiseen ja valkuaisessa ei tunnu sokerirakeita.
  9. Vaahdota valkuainen yleiskoneessa jämäkäksi marengiksi. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.
  10. Lisää huoneenlämpöinen voi marenkiin ruokalusikallinen kerrallaan. Lisää vanilja-aromia maun mukaan.
  11. Kokoa kakku: Siirrä marenkikreemi pursotinpussiin. Pursota ensimmäisen kakkupohjan reunalle marenkikreemirengas. Levitä sen sisälle puolet omenakompotista. Aseta päälle toinen kakkupohja ja toista sama. Aseta lopuksi päälle kolmas kakkupohja.
  12. Levitä kakun päälle marenkikreemi lastalla. Voit tehdä nakukakun, jolloin kakkupohja paistaa hieman läpi, tai peittää kakun kokonaan kreemillä. Mikäli haluat kakun peittoon, levitä ensin ohut kerros kreemiä ja laita kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta kreemi kovettuu. Levitä sitten ensimmäistä paksumpi kerros kreemiä. Mikäli kreemi kovettuu liikaa, lämmitä se pehmeäksi vesihauteessa.
  13. Koristele kakku: Marenkien lisäksi voit käyttää koristeina esimerkiksi piparkakkuja, nonparelleja ja jäljelle jäänyttä kreemiä.
Kommentoi »