Maku

Janssonin piirakka – testaa tuttu kiusaus uudessa muodossa

2 h 20 min
3.5
0

Tuhti Janssonin piirakka on täydellinen hiukopala. Voit valmistella piirakan etukäteen ja kaataa muna-kermaseoksen päälle juuri ennen paistamista.
Tulosta
Teksti Taina Salovaara
Kuvat Satu Nyström

Ainekset (2 pientä tai 1 iso piirakka, 8 annosta )

Pohja

  • 200 gvoita
  • 1 dlparmesaanijuustoa raastettuna
  • 3 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlruisjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1/4 tlsuolaa
  • 1/2 dlkylmää vettä

Täyte

  • 10keskikokoista varhaisperunaa
  • 3–4 kesäsipulia varsineen
  • 1 rklrypsiöljyä
  • 1 1/2 dlemmentaaliraastetta
  • 1 prk (125 g/80 g) anjovista
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 tlmustapippuria
  • 2munaa
  • 2 dlkuohukermaa
  • 2 tlanjovispurkin lientä

Tee näin

2 h 20 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h 50 min

Pese ja keitä perunat kypsiksi, 20–30 minuuttia. Anna niiden jäähtyä täysin.

Sekoita pehmennyt voi, parmesaani ja kuivat aineet tasaiseksi. Sekoita kylmä vesi nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin 1–2 tunniksi.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen kahden pienen (Ø 20 cm) tai yhden ison (Ø 28 cm) piirakkavuoan pohjan ja reunat peittäväksi levyksi. Nosta pohja vuokaan kaulinta apuna käyttäen.

Pistele pohja ja tue reunat kaksinkertaisella foliolla valumisen välttämiseksi. Esipaista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Hienonna sipulit ja kuullota pehmeiksi öljyssä. Ripottele puolet juustoraasteesta ja sipulisilppu esipaistetun pohjan päälle.

Silppua päälle anjovikset (säästä liemi). Viipaloi perunat ja levitä ne vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle loppu juusto. Sekoita munat kermaan, lisää anjovisliemi ja kaada seos piirakan päälle.

Paista Janssonin piirakkaa 200-asteisessa uunissa vielä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Viimeistele tillillä ja sipulinvarsilla.

MITÄ PIDIT?
3.5