Janssoninpiirakka – testaa tuttu kiusaus uudessa muodossa
2 h 20 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 1 h 50 min
Tuhti janssoninpiirakka on täydellinen hiukopala. Voit valmistella piirakan etukäteen ja kaataa muna-kermaseoksen päälle juuri ennen paistamista.

Reseptin ainekset 2 pientä tai 1 iso piirakka, 8 annosta
Pohja
200 gvoita
1 dlparmesaanijuustoa (raastettuna)
3 dlvehnäjauhoja
2 dlruisjauhoja
1 tlleivinjauhetta
1/4 tlsuolaa
1/2 dlkylmää vettä
Täyte
10keskikokoista varhaisperunaa
3–4 kesäsipulia varsineen
1 rklrypsiöljyä
1 1/2 dlemmentaaliraastetta
1 prk (125 g/80 g) anjovista
1/2 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria
2munaa
2 dlkuohukermaa
2 tlanjovispurkin lientä
Janssoninpiirakka leivotaan helposti näin:
- Pese ja keitä perunat kypsiksi, 20–30 minuuttia. Anna niiden jäähtyä täysin.
- Sekoita pehmennyt voi, parmesaani ja kuivat aineet tasaiseksi. Sekoita kylmä vesi nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin 1–2 tunniksi.
- Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen kahden pienen (Ø 20 cm) tai yhden ison (Ø 28 cm) piirakkavuoan pohjan ja reunat peittäväksi levyksi. Nosta pohja vuokaan kaulinta apuna käyttäen.
- Pistele pohja ja tue reunat kaksinkertaisella foliolla valumisen välttämiseksi. Esipaista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Hienonna sipulit ja kuullota pehmeiksi öljyssä. Ripottele puolet juustoraasteesta ja sipulisilppu esipaistetun pohjan päälle.
- Silppua päälle anjovikset (säästä liemi). Viipaloi perunat ja levitä ne vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle loppu juusto. Sekoita munat kermaan, lisää anjovisliemi ja kaada seos piirakan päälle.
- Paista Janssonin piirakkaa 200-asteisessa uunissa vielä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Viimeistele tillillä ja sipulinvarsilla.