4,2(11)
Janssoninpiirakka – testaa tuttu kiusaus uudessa muodossa
2 h 20 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 1 h 50 min
Tuhti janssoninpiirakka on täydellinen hiukopala. Voit valmistella piirakan etukäteen ja kaataa muna-kermaseoksen päälle juuri ennen paistamista.
Julkaistu 3.7.2017
Maku
Reseptin ainekset 2 pientä tai 1 iso piirakka, 8 annosta
Pohja
200 gvoita
1 dlparmesaanijuustoa (raastettuna)
3 dlvehnäjauhoja
2 dlruisjauhoja
1 tlleivinjauhetta
1/4 tlsuolaa
1/2 dlkylmää vettä
Täyte
10keskikokoista varhaisperunaa
3–4 kesäsipulia varsineen
1 rklrypsiöljyä
1 1/2 dlemmentaaliraastetta
1 prk (125 g/80 g) anjovista
1/2 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria
2munaa
2 dlkuohukermaa
2 tlanjovispurkin lientä

Janssoninpiirakka leivotaan helposti näin:

  1. Pese ja keitä perunat kypsiksi, 20–30 minuuttia. Anna niiden jäähtyä täysin.
  2. Sekoita pehmennyt voi, parmesaani ja kuivat aineet tasaiseksi. Sekoita kylmä vesi nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin 1–2 tunniksi.
  3. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen kahden pienen (Ø 20 cm) tai yhden ison (Ø 28 cm) piirakkavuoan pohjan ja reunat peittäväksi levyksi. Nosta pohja vuokaan kaulinta apuna käyttäen.
  4. Pistele pohja ja tue reunat kaksinkertaisella foliolla valumisen välttämiseksi. Esipaista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Hienonna sipulit ja kuullota pehmeiksi öljyssä. Ripottele puolet juustoraasteesta ja sipulisilppu esipaistetun pohjan päälle.
  6. Silppua päälle anjovikset (säästä liemi). Viipaloi perunat ja levitä ne vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle loppu juusto. Sekoita munat kermaan, lisää anjovisliemi ja kaada seos piirakan päälle.
  7. Paista Janssonin piirakkaa 200-asteisessa uunissa vielä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Viimeistele tillillä ja sipulinvarsilla.
Kommentoi »