Janssoninpiirakka – testaa tuttu kiusaus uudessa muodossa
2 h 20 min
{
Aktiivinen
30 minPassiivinen
1 h 50 minTuhti janssoninpiirakka on täydellinen hiukopala. Voit valmistella piirakan etukäteen ja kaataa muna-kermaseoksen päälle juuri ennen paistamista.
4.1
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 3.7.2017

Janssoninpiirakka – testaa tuttu kiusaus uudessa muodossa
Reseptin ainekset (2 pientä tai 1 iso piirakka, 8 annosta )
Pohja
- 200 gvoita
- 1 dlparmesaanijuustoa (raastettuna)
- 3 dlvehnäjauhoja
- 2 dlruisjauhoja
- 1 tlleivinjauhetta
- 1/4 tlsuolaa
- 1/2 dlkylmää vettä
Täyte
- 10keskikokoista varhaisperunaa
- 3–4 kesäsipulia varsineen
- 1 rklrypsiöljyä
- 1 1/2 dlemmentaaliraastetta
- 1 prk (125 g/80 g) anjovista
- 1/2 tlsuolaa
- 1/2 tlmustapippuria
- 2munaa
- 2 dlkuohukermaa
- 2 tlanjovispurkin lientä
Janssoninpiirakka leivotaan helposti näin:
- Pese ja keitä perunat kypsiksi, 20–30 minuuttia. Anna niiden jäähtyä täysin.
- Sekoita pehmennyt voi, parmesaani ja kuivat aineet tasaiseksi. Sekoita kylmä vesi nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin 1–2 tunniksi.
- Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen kahden pienen (Ø 20 cm) tai yhden ison (Ø 28 cm) piirakkavuoan pohjan ja reunat peittäväksi levyksi. Nosta pohja vuokaan kaulinta apuna käyttäen.
- Pistele pohja ja tue reunat kaksinkertaisella foliolla valumisen välttämiseksi. Esipaista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Hienonna sipulit ja kuullota pehmeiksi öljyssä. Ripottele puolet juustoraasteesta ja sipulisilppu esipaistetun pohjan päälle.
- Silppua päälle anjovikset (säästä liemi). Viipaloi perunat ja levitä ne vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle loppu juusto. Sekoita munat kermaan, lisää anjovisliemi ja kaada seos piirakan päälle.
- Paista Janssonin piirakkaa 200-asteisessa uunissa vielä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Viimeistele tillillä ja sipulinvarsilla.

Janssoninkiusaus – klassikkoruokien kuningas maistuu niin arkiruokana kuin yöpalanakin
Maku

Paras janssoninkiusaus
Kotivinkki

Janssonin pasta
Maku

Kylmäsavulohipiirakka
Maku

Herkullinen kesäkurpitsa-sinihomejuustopiirakka
Maku

Punajuuri-vuohenjuustoquiche
Maku

Kantarellipiiraat – lempeissä annospiiraissa maistuvat fenkoli, sienet ja juusto
Maku

Chorizo-vuohenjuustopiiras
Maku