Unelmien Talo&Koti

Herrasväen piirakka – Kinuskikissan tuplaherkussa yhdistyvät tuttu pikkuleipien maku ja piirakan mehevyys

1 h 50 min
{
Aktiivinen
1 h
Passiivinen
50 min
Herrasväen piirakka maistuu tutuilta klassikkopikkuleiviltä. Murotaikinakuoren alta löytyy runsas vadelmatäyte, joka on raikas eikä liian makea.
KA
0
0


Ainekset (9 annosta)

Kuoritaikina

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • ¾ dl sokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 100 ghuoneenlämpöistä voita
  • 2 rklvettä

Pohja

  • 4 dlvehnäjauhoja
  • ¾ dl sokeria
  • 175 ghuoneenlämpöistä voita
  • ½kananmuna
  • 2 rklvettä

Täyte

  • 500 gsuomalaisia vadelmia
  • 1 ¾ dl hillo-marmeladisokeria
  • ½ dl vettä
  • 2 rklperunajauhoja

Pinnalle

  • sokeria
  • ½kananmuna
Tulosta
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Herrasväen piirakka leivotaan näin:

  1. Aloita valmistelemalla kuoritaikina. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot ja sokerit. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi. Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle hieman piirakkavuokaa (24 cm) isommaksi ympyräksi. Nosta levy jääkaappiin kovettumaan.
  2. Tee pohja. Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää munanpuolikas ja vesi. Riko muna desilitran mittaan ja sekoita rakenne rikki. Säästä toinen munanpuolikas voiteluun. Levitä taikina jauhojen avulla voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Leikkaa alumiinifoliosta suikaleita ja paina ne taikinareunoihin. Näin reunat eivät valahda paiston aikana. Jos käytät irtopohjavuokaa, painele sen ympärille alumiinifolio, jotta rasva ei tihku vuoasta uunin pohjalle. Esipaista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Irrota foliotuet.
  4. Soseuta vadelmat. Laita sose kattilaan hillo-marmeladisokerin kanssa. Keitä reilusti kiehuttaen noin 20 minuuttia, kunnes seos sakenee. Ota liedeltä. Yhdistä vesi ja perunajauhot. Lisää ne kattilaan ohuena nauhana voimakkaasti vispilällä vatkaten. Siirrä takaisin liedelle ja anna pulpahtaa.
  5. Levitä täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle sokeria, jotta päälle ei muodostu kuorta paiston aikana. Ota kuoritaikina jääkaapista ja tee siihen muoteilla kuvioita.
  6. Kumoa taikina leivinpaperin avulla täytteen päälle. Leikkaa vuoan yli tuleva taikina painamalla sitä reunaa vasten. Voitele pinta munalla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Vinkki!

Herrasväen pikkuleivät ovat klassisia, murotaikinasta tehtyjä leivonnaisia, jotka täytetään marmeladilla tai hillolla ja kieritellään lopuksi sokerissa. Tyypillinen täyte maistuu vadelmalta, mutta tässä piirakassa voit ottaa vapauksia ja keittää täytteen vaikka mustikoista. Jos marjat ovat kovin happamia, lisää sokeria.

MITÄ PIDIT?
0
Kommentoi »