Maku

Focaccia juureen – sisältä mehevä ja päältä ihanan rapea italialainen peltileipä

7 h 40 min
LA
MA
MU
VE
5
0

Focaccia juureen on sisältä kuohkea ja päältä rapea peltileipä, joka leivotaan hapanjuuritaikinalla. Viimeinen makusilaus italialaistyyppiseen leipään saadaan kirsikkatomaateilla, rosmariinilla, suolakiteillä ja oliiviöljyllä.
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Hannes Paananen

Ainekset (16 annosta)

Focaccia juureen

  • 100 gruokittua juurta
  • 350 gvettä
  • 500 gvehnäjauhoja (Manitoba cream- tai 00-jauhoja)
  • 40 goliiviöljyä
  • 10 gsuolaa

Focaccian pinnalle

  • 2 rkloliiviöljyä
  • 1-2rosmariininoksaa
  • 8helmitomaattia
  • 1 tlsormisuolaa

Tee näin

7 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN7 h

Focaccia juureen leivotaan näin:

  1. Sekoita taikinan aineet keskenään. Anna taikinan tekeytyä tunnin ajan ja ensikohota noin 2 tuntia. Taittele taikina 1–2 kertaa ensikohoamisen alkuvaiheessa.
  2. Kaavi taikina työpöydälle. Jos teet yhden leivän, jätä taikina kokonaiseksi. Voit jakaa taikinan kahteen osaan ja tehdä kaksi pienempää leipää. Esimuotoile taikina pyöreäksi ja jätä pöydälle lepäämään puoleksi tunniksi.
  3. Yhdelle leivälle tarvitset uunivuoan (20 cm x 30 cm). Jos teet kaksi leipää, tarvitset kaksi vuokaa (à 15 x 20 cm). Pirskottele vuokien pohjalle 1 rkl oliiviöljyä.
  4. Jauhota pöytä ja kätesi. Muotoile taikina uunivuokien kokoiseksi levyksi ja nosta vuokaan. Peitä kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä noin 2 tuntia.
  5. Mittaa loppu oliiviöljy kulhoon ja sekoita rosmariininlehdet joukkoon.
  6. Kun taikina on kohonnut, painele siihen sormillasi reikiä pohjaan asti. Jaa öljyiset rosmariinit taikinaan. Paina myös tomaatteja taikinaan. Ripottele lopuksi päälle sormisuolaa. Anna taikinan kohota vielä tunnin ajan.
  7. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja nosta focaccia uunin alimmalle tasolle paistumaan noin 20 minuutiksi.

Vinkki!

Haluatko tehdä itsellesi oman juuren? Juurileivonta on helpompaa kuin uskotkaan. Kurkkaa, miten teet juuren, ruokit sitä ja leivot elämäsi parasta juurileipää.

MITÄ PIDIT?
5