Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Vinkit talteen!

Focaccia – täydellinen italialainen leipä syntyy löysästä taikinasta ja hyvästä oliiviöljystä

2 h 5 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 1 h 35 min

Focaccia on italialainen klassikko, joka on päältä rapea, sisältä mehevä ja juuri sopivan öljyisä. Mehevän kostea focaccia paistuu löysästä taikinasta. Maun ja suussa sulavuuden salaisuus piilee hyvässä oliiviöljyssä.

10.10.2025

Focaccia – 4 vinkkiä täydelliseen lopputulokseen

1. Löysä taikina

Focaccian taikinan kuuluu olla kaadettavan löysää, jolloin se levittyy vuokaan kuin itsestään. Painele taikinaan sormin ilmareikiä niin, että sormet osuvat vuoan pohjaan saakka. Samalla voit tarvittaessa venyttää taikinaa niin, että se levittyy vuokaan tasaisesti.

2. Hyvää öljyä

Satsaa laadukkaaseen ja hyvänmakuiseen oliiviöljyyn. Öljy maustaa ja tekee focacciasta herkullisen mehevän.

3. Vaihtelua jauhoihin

Osan jauhoista voi korvata maukkaalla speltti- tai sämpyläjauholla. Taikinaan voi lisätä murskattuja siemeniä ja pähkinöitä.

4. Tarkkana paistamisen kanssa

Jos leivot focaccian ohjetta pienempään vuokaan, pidennä hieman kypsennysaikaa. Mitä paksummin taikinaa vuoassa on, sitä kauemmin focaccia kypsyy.

Reseptin ainekset
25 palaa
Focaccia
4 dl
vettä
50 g
hiivaa
2 tl
suolaa
1 tl
sokeria
7½ dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl
oliiviöljyä
Vuoan voiteluun
4 rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
1 rkl
hienonnettua timjamia ja/tai 1 rosmariininoksa

Focaccia – ohje:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37-asteiseksi). Liuota veteen hiiva, suola ja sokeri. Lisää joukkoon jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia. Taikina saa jäädä tavallista sämpylätaikinaa löysemmäksi.
  2. Peitä taikinakulho liinalla. Anna kohota huoneenlämmössä 1 tunti.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka (30 × 25 cm) oliiviöljyllä (2 rkl). Kaada taikina vuokaan. Valuta päälle loput öljystä. Painele taikinaan sormilla kuoppia vuoan pohjaan saakka. Ripottele taikinalle sormisuolaa ja rosmariininlehtiä tai timjamia.
  4. Kypsennä uunin keskitasolla 35 minuuttia, kunnes leipä on kauniisti ruskistunut ja pinta on rapea.
  5. Anna focaccian jäähtyä vuoassa vähintään vartti ennen kuin leikkaat leivän annospaloiksi.

Vinkki!

Vaihtele yrttejä ja käytä viimeistelyyn vaikka salviaa tai oreganoa. Focaccia-taikinan pinnalle voi painella kivettömiä kalamataoliiveja, uunipaahdettuja tai aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja, kapriksia, pilkottuja artisokansydämiä tai valkosipuliviipaleita.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt