


Ugandalainen maapähkinäkastike hurmasi suomalaiskirjailijan! Herkullinen ja koukuttava binyebwa-kastike on nyt Saila-Mari Kohtalan bravuuri
Ugandassa maapähkinät kerätään ja jauhetaan kastiketta varten, mutta helpommin ja nopeammin kastike syntyy sileästä maapähkinävoista. Ripaus cayennenpippuria tuo kastikkeen makuun kaivattua potkua. Binyebwa sopii hyvin yhteen myös kotoisten jouluruokien, erityisesti laatikoiden kanssa.
"Ollessani Ugandassa ensimmäistä kertaa perheeni kanssa vuonna 2014 muistan yllättyneeni, että ruoka siellä olikin mietoa. Jostain syystä olin odottanut sen olevan tulista. Paikallinen ruoka oli kaiken kaikkiaan hyvää, mutta lempparikseni nousi erityisesti maapähkinöistä tehty lämmin kastike. Useimmiten söin sitä arkena vuohenlihan ja keitettyjen paikallisten kasvisten kanssa.
Juhla-aterialla lautaselle koottiin paljon erilaisia makuja, kuten matoke, keitettyjä vihreitä banaaneja ja mukene-pikkukaloja sekä erilaisia kasviksia. Kaiken päälle lusikoitiin bineybwaa annoksen kruunuksi.
Olen tuunannut kastiketta jonkin verran vuosien varrella. Ugandassa kastiketta ei soseutettu, vaan haudutettiin pitkään. Itse en käytä kastikkeen tekoon yhtä pitkää aikaa ja pidän myös enemmän sileämmästä soosista.”
Saila-Mari Kohtala, kirjailija
Bineybwa − ohje:
- Halkaise tomaatti, poista kanta ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Laita kasvikset ja vesi korkeareunaiseen paistinpannuun ja anna kiehua noin 5 minuuttia.
- Lisää maapähkinävoi ja sekoita huolellisesti. Kuumenna mutta älä anna enää kiehua. Siirrä kattila sivuun liedeltä ja soseuta kastike sauvasekoittimella sileäksi.
- Lisää mausteet. Maista kastiketta ja lisää suolaa maun mukaan.
Vinkki!
Tarjoa bineybwa esimerkiksi bataattimuusin ja pikapaistetun pinaatin kanssa. Myös paistetut pikkukalat, kuten muikut ja silakat sopivat hyvin samalle lautaselle.