
Pursotusten paluu! Kauniit vintagekakut ovat iso leivontatrendi – selvitimme, mistä ilmiössä on kyse
Jos seuraat leivonta-aiheisia Instagram-tilejä, olet takuulla törmännyt söpöihin vintagekakkuihin. Selvitimme, mistä ilmiössä on kyse ja millaista överikakun leipominen on. Jutun lopusta saat myös vintagekakun reseptin!
Pursotuksia, röyhelöitä, pastellivärejä – ja säilykekirsikoita, joita osa rakastaa ja osa inhoaa. Näistä elementeistä koostuvat kauniit vintagekakut, joita leivonta-aiheiset Instagram-tilit nyt esittelevät. Mistä ilmiössä on kyse?
överikoristekakuILLA on juurensa jo 1700-luvun Ranskassa – ehkä muistatkin pursotuksia pursuavan kakkuestetiikan vaikkapa Sofia Coppolan elokuvasta Marie Antoinette? Vintagekakkuilmiöstä ja sen taustoista ovat kirjoittaneet aikaisemmin muun muassa muotilehdet Elle ja Vogue. Edellisen kerran pursotuksin koristellut kakut olivat suosiossa 1980-luvulla. Uusimman buumin katsotaan syntyneen pandemia-ajasta, kun leivän leipominen alkoi kyllästyttää leipureita.
Nykyiseen tyyliin yhdistyy paitsi nostalgiaa, myös hippunen uusia vaikutteita. Osa vintagekakkuleipureista kertoo muotilehtien haastattelussa saaneensa inspiraatiota myös japanilaisten ja eteläkorealaisten kakkuleipurien tyylistä.
Suomessa vintagekakkuja leipoo esimerkiksi Bakerika-leipomoaan pyörittävä, Suomalainen menestysresepti 2024 -voittaja Erika Poussa. Lue juttumme Erika Poussasta täältä. Poussa kertoo, että Bakerikassa vintagekakkuja on leivottu jo vuoden verran, mutta tämän vuoden puolella niitä on tilattu entistä enemmän.
– Uskon, että vintagekakkujen suosion takana on nostalgian tunne. Kakuthan ovat melkein kuin suoraan piirretyistä, Poussa pohtii.
Vintagekakkujen tekeminen on Poussan mielestä ihanaa.
– Jokainen kakku on hieman erilainen. Yksi asiakas tilaa vintagekakun täysin mustana ja toinen keltaisella ja vaaleanpunaisella kuorrutteella. Ja kakun viimeistelevät juurikin ne kirsikat!

Vaikein osuus oli kakun kuorruttaminen ja se, että pinnasta saa suhteellisen tasaisen ja reunoista terävät.
Pyysimme Meillä kotonan testikokki Mika Rampaa tekemään meille oman vintagekakun ohjeen. Millaista kakun leipominen oli?
– Kreemikakut ovat haastavia. Silti ajattelin, että kakku olisi paljon vaikeampi tehdä. Pursotukset olivat yllättävän helpot toteuttaa. Vaikein osuus oli kakun kuorruttaminen ja se, että pinnasta saa suhteellisen tasaisen ja reunoista terävät, Rampa kertoo.
Pyörivä kakkujalusta oli koristelussa lähes korvaamaton apuväline. Lisäksi Rampa muistuttaa, että vintagekakun leipomisessa on hyvä muistaa maltti. Kakun pitää antaa jähmettyä ennen kuorruttamista. Lisäksi se kannattaa nostaa jääkaappiin kovettumaan ennen pursotuksia.
– Näin kakku pysyy hyvin kuosissaan ja työskentely on helppoa. Kylmä kakun pinta jähmettää huoneenlämpöisen pursotettavan kreemin nopeasti, ja jos mokaa, koristeen voi raapaista pois kakun pinnalta ja aloittaa alusta.
Näin kaunis kakusta tuli! Katso vintagekakun ohje täältä.
