
Suomalainen menestysresepti 2024 -voittaja Erika Poussa myi jo lapsena leivonnaisia naapureille – nyt hän hurmaa keksijäätelöillä ja vintagekakuilla
Erika Poussa perusti Bakerika-yrityksensä jo 17-vuotiaana, ja kymmenessä vuodessa siitä on tullut ilmiö. Erikan ideat ovat välillä niin rohkeita, että työntekijöitä hirvittää. Erikan pakastekeksitaikina voitti Suomalainen menestysresepti -kisan 2024.
Ysiluokan joulutodistus sen teki. Silloin espoolainen Erika Poussa ymmärsi, ettei hän tulisi pääsemään samoihin lukioihin kuin ystävänsä. Ei hän oikeastaan edes halunnut lukioon: lukuaineiden pänttääminen ei kiinnostanut. Mutta mitä sitten?
– Siinä kohtaa tajusin ensimmäistä kertaa, että ehkä tästä mun intohimosta voisi tulla ihan oikea ammatti, Erika sanoo nyt, 26-vuotiaana.
Tuo intohimo on ruoanlaitto ja leipominen. Niitä Erika oli alkanut harrastaa jo 10-vuotiaana. Hän innostui erityisesti leipomisesta niin paljon, että oma perhe ei pian pystynyt syömään kaikkia pienen leipurin aikaansaannoksia, brownieita ja kuppikakkuja. Niinpä tämä alkoi kiikuttaa niitä naapureille. Pian naapurit ja muut tuttavat alkoivat tilata Erikalta kakkuja ja muita herkkuja juhliinsa – maksua vastaan.
Nyt Erika istuu oman Bakerika’s-kahvilansa pöydässä Helsingin Punavuoressa. Taivaansiniset seinät ja poutapilviä muistuttavat kattolamput ovat visuaalisesti samaa herkullista maailmaa kuin tiskin suloiset leivonnaiset.
Kakkutrendien huipulla porskuttavat Erikan mukaan niin sanotut retro- tai vintagekakut.
Bakerika ei ole pelkästään kahvila, vaan ennen kaikkea leipomo- ja catering-yritys. Erika perusti sen 17-vuotiaana, kun takana oli vuosi ravintola-alan opintoja Perhossa. Aluksi kyse oli pienestä sivubisneksestä opintojen ja myöhemmin töiden ohella.
Viimeiset kolme vuotta Bakerika on pyörinyt täydellä teholla ja kasvanut. Erika on juuri palkannut neljännen työntekijänsä, mutta suurin työmäärä lankeaa yrittäjälle itselleen. Viimeiset kuukaudet ovat olleet melkoista pyöritystä, Erika myöntää.
– Normaali työpäivä on sellaiset 10–12 tuntia. Enkä muista, milloin olisin pitänyt kokonaisen vapaapäivän… mutta tämä yritys on mun vauva, haluan tässä kohtaa panostaa siihen täysillä.


Keksijäätelöitä ja nakukakkuja
Kun Erika aikoinaan aloitteli leipurin uraansa, hänen tärkeimmät opettajansa löytyivät internetistä, erityisesti Youtubesta.
– Siihen aikaan siellä oli lähinnä amerikkalaisia leivontavideoita, sanoo Erika.
Niinpä hänen ensimmäiset leivonnaisensa olivat rapakon takana suosioon ponnahtaneita herkkuja. Edelleen Bakerika-yrityksen tyyli nojaa vahvasti yhdysvaltalaiseen leivontaperinteeseen: valikoimassa on monia jenkkiklassikoita, kuten suola-suklaahippukeksi, red velvet -kuppikakku ja sitruuna-unikonsiemenkakku.
Bakerika
Bakerika on helsinkiläinen leipomo, kahvila ja catering-yritys, joka tunnetaan erityisesti visuaalisesti näyttävistä kakuista ja leivonnaisista. Erika Poussa perusti yrityksen noin kymmenen vuotta sitten. Työntekijöitä on nykyään Erikan lisäksi neljä.
Viime kesän hitti oli keksijäätelö, johon Erika kehitteli suola-suklaahippukeksien väliin oman jäätelömassan. Siitä tuli Instagramissa ja Tiktokissa niin suosittu, että asiakkaat jonottivat jäätelöitä kadulla. Esimerkiksi elokuussa keksijäätelöitä myytiin 2 311 kappaletta.
Se on aika paljon yritykselle, jonka pikkuruiseen uuniin mahtuu yhtä aikaa 36 keksiä. Yhteen keksijäätelöön keksejä tarvitaan kaksi – ja sitten pitäisi ehtiä leipoa vielä kaikki muutkin asiat.
– Kyllä tässä välillä aika epätoivoisia hetkiä on ollut, kun tilat ovat näin pienet.
Kesällä Bakerikaa työllistivät keksijäätelöiden lisäksi erityisesti hääkakut.



Aiemmin Erika ja Bakerika tunnettiin erityisesti nakukakuista, eli rustiikkisista kakuista, joiden taikina kuultaa ohuen kreemikuorrutekerroksen läpi. Niihin Erika törmäsi ensimmäistä kertaa Australiassa, jossa hän työskenteli opintojensa jälkeen vuonna 2018.
– Sitä ennen olin tehnyt paljon ranskalaistyylisiä moussekakkuja, joissa jokainen yksityiskohta oli täydellinen. Nakukakut olivat hyvällä tavalla epätäydellisiä. Niissä panostettiin ennen kaikkea makuun.
Tämän vuoden kakkutrendien huipulla porskuttavat Erikan mukaan niin sanotut retro- tai vintagekakut. Niissä käytetään runsaita ja näyttäviä pursotuksia ja menneiden vuosikymmenten koristeita, kuten pitkävartisia kandeerattuja kirsikoita.





Maailman pelottomin ihminen
Pienen kahvilan takahuoneessa syntyy myös esimerkiksi bageleita, brunssitarjottimia, juustolautasia ja minihampurilaisia eli slidereita. Valtaosan niistä tilaavat yritykset, joille Erika firmoineen on jo pitkään tehnyt catering-keikkoja. Catering-piireissä hänet tunnetaan hyvin: jotkut ovat kutsuneet häntä Instagramissa jopa ”catering-legendaksi”.
Talvella 2024 hänen nimensä tuli tutuksi myös suurelle yleisölle. Erika osallistui Suomalainen menestysresepti -tv-ohjelmaan ja voitti kisan pakastetulla keksitaikinalla. Sen avulla kuka tahansa voi pyöräyttää kotona leipomotasoisia amerikkalaistyylisiä pikkuleipiä.
”Erika ei pelkää yhtään epäonnistumista, mutta toisaalta ei myöskään juuri koskaan epäonnistu.”Bakerikan työntekijä Santra Suopajärvi
Erikan oma suosikkituote Bakerikan valikoimasta onkin juuri suola-suklaahippukeksi. Ehkä siihen vaikuttaa se, että Erikan ollessa pieni hänen perheensä asui isän työn vuoksi kahteen otteeseen Yhdysvalloissa. Amerikkalaiset ovat tunnetusti keksikansaa.
Erika alkaa kuorruttaa kuppikakkuja takahuoneessa ja huikkaa samalla kahvilan puolelle: ”Santra, voitko ottaa tästä vähän videota someen?”
Santra Suopajärvi on yksi Bakerikan työntekijöistä ja myös Erikan vanha ystävä. Parivaljakko tutustui miltei kymmenen vuotta sitten ravintola-alan töissä. Santra hoitaa yrityksen myyntipalvelua ja hallintoa. Miten hän kuvailisi Erikaa?
– Siis se on maailman pelottomin ihminen! Välillä aivan hirvittää, kun se keksii niin hulluja ideoita koko ajan, mutta sitten yleensä käy ilmi, että ei ne olekaan hulluja, hän sanoo, ja tiivistää vielä lopuksi:
– Erika ei pelkää yhtään epäonnistumista, mutta toisaalta ei myöskään juuri koskaan epäonnistu.
Erika kuuntelee lausuntoa tyynesti. Hän myöntää, että on ottanut riskejä, mutta ne ovat kannattaneet. Yksi oli kahvilan avaaminen keväällä 2022: se nieli kymmeniätuhansia euroja. Erika ei ottanut lainaa, vaan käytti avaamiseen säästöjään. Tavoitteena ei ollut pelkkä söpö kahvila.
– Ajattelen, että tämä paikka on Bakerikan käyntikortti, toteaa Erika.
Se tarkoittaa sitä, että kahvilassa ihmiset voivat tutustua yrityksen tuotteisiin. Täällä järjestetään myös hääkakkumaisteluita, joiden perusteella asiakkaat voivat valita omiin juhliinsa täydellisen kakun.
Tai ehkä juuri sopivalla tavalla epätäydellisen.
Monenlaisia muotikakkuja
Suomessa rakastetaan perinteisiä herkkuja, kuten Ellen Svinhufvud -kakkua ja tiikerikakkuja, mutta viime vuosina erilaiset trendit ovat näkyneet myös meillä.
Nakukakut saapuivat Suomeen 2010-luvulla. Sen jälkeen muotiin ovat tulleet vuorotellen esimerkiksi pastelli- ja liukuvärjätyt kuorrutteet, syötävät kukat ja minikakut. Retrokakuissa taas ilotellaan menneiden vuosikymmenten tyyleillä.
Erika odottaa, että Suomeen saapuvat japanilaiset ikebana-kakut, joiden koristelussa käytetään pitkävartisia kukkia. Uusiksi herkullisiksi kakkuvirtauksiksi asiantuntijat ennustavat myös kaksiulotteisen näköisiä sarjakuvakakkuja, kuivakukkakakkuja sekä geometrisen muotoisia leivonnaisia.
