Versota naposteltavaa!
Ruoka
Versota naposteltavaa!
Kevättä näkyvissä! Ota varaslähtö puutarhakauteen ja versota tutuista kasveista naposteltavaa. Idättäminen onnistuu jokaiselta.
- Idättäminen onnistuu mainiosti seuraavista (ja versot ovat herkullisia!): herneet, auringonkukansiemenet, tattari, parsa- ja sinappikaali, salaattilajikkeet, retiisi, punajuuri, mangoldi
- Levitä kerros luonnonmukaista multaa astian pohjalla ja kastele.
- Liota isoja ja kovia siemeniä vedessä muutaman tunnin ajan, jolloin itäminen helpottuu.
- Ripottele siemenet tasaisesti ja painele kevyesti, jotta ne ovat kunnolla kosketuksissa multaan. Siemeniä saa olla runsaasti, jotta saat kylvöksestä tiiviin. Peitä halutessasi ohuella multakerroksella tai mustalla rei’itetyllä muovilla. Muovi ei saa olla liian tiivis, vaan ilman on päästävä vaihtumaan, jotta siemenet eivät mätäne ja kylvös homehdu.
- Pidä kylvös 20–25 asteessa. Paikka voi olla pimeä, sillä siemenet eivät tarvitse valoa itämiseen.
- Kun siemenet ovat itäneet ja sisältä pilkistää verson alku, vie astia valoon.
- Kastele tarpeen tullen. Älä kuitenkaan liikaa, sillä herkkien juurten pitää saada myös happea.
Voit laittaa liotetut siemenet vuorokaudeksi sideharsolla peitettyyn lasipurkkiin ja purkin alassuin kuivauskaappiin.
Kylvökset voi tehdä ohuelle multakerrokselle tai kostealle talouspaperille ilman multaa.
Puutarhan kasveista voi lukea tarkemmin Latinaa puutarhureille -kirjasta (Schildts & Söderströms, 2013).
Leikattuja versoja voi säilyttää muutaman päivän jääkaapissa. Flamantin lasikupu ja alunen Boknäs, Sarita Koivukosken keramiikkavati Galleria Karaija.
Vihannesportulakka sisältää erityisen paljon vitamiineja ja omega-3-rasvahappoja.