Siemenistä taimiksi
Piha ja puutarha
Siemenistä taimiksi
Kevät on kylvötöiden aikaa. Näillä vinkeillä kasvatat siemenistä taimia.
12.5.2010
 |
Kotivinkki

1. Hyödynnä purkit ja purnukat, maitotölkit ja jogurttipurkit. Kylvöastia voi olla muovia, peltiä, pahvia tai paperia. Tärkeintä on, että sen pohjassa on reikiä, joista liika vesi valuu pois. Märkä multa on tavallisin syy pikkutaimien juuriston tuhoon.

2. Hanki kylvömultaa. Se on kuohkeaa, hiekkapitoista ja niukkaravinteista. Kostuta, tiivistä ja tasoita multa ennen kylvöä.

3. Sekoita pienimmät siemenet hiekkaan. Sirottele seos tasaisesti kylvöastiaan ja peitä se ohuesti mullalla. Sirottele valossa itävät siemenet mullan pinnalle.

4. Liota suuria siemeniä vedessä noin vuorokausi. Kun kuoret pehmenevät, taimenalkio vapautuu kuorestaan. Herneet ovat kylvökypsiä muutamassa tunnissa, ruusupapuja liotetaan vuorokausi tai kaksi. Paina siemenet multaan muutaman sentin syvyyteen. Kylvä samaan astiaan 2–3 suurta siementä.

5. Sirottele kylvöksen pinnalle ohuesti hiekkaa. Se ehkäisee homesienten kasvua. Peitä kylvös ohuella lasilla tai muovikelmulla ja tuuleta sitä päivittäin.

6. Kastele taimia sumuttamalla. Siemenet eivät idä kuivassa eivätkä liian kosteassa. Suotuisa lämpötila on noin +20 astetta. Salaattien ja joidenkin monivuotisten lajien siemenet itävät viileässä. Tomaatin, papu- ja kurkkukasvien sekä muiden lämpöä vaativien lajien siemenet itävät, kun lämpöä on 25 astetta

Kommentoi »