Keittiöpuutarha ikkunalaudalle
- Monet lajit on pitänyt pussin ohjeen mukaan kylvää jo helmi–maaliskuussa, mutta ikkunapuutarhan kanssa pieni viivyttely on plussaa. Ikkunalaudalla liian aikaisin kasvatetut taimet nimittäin venähtävät vähäisen valon vuoksi helposti pitkiksi ja honteloiksi.
- Huhtikuun alussa valon määrä on jo niin runsas, että kasvatus sujuu. Nyt on aika tiputella ruukkuihin tomaatin, chilin, paprikan ja yrttien siemeniä.
- Kun kevät etenee, kylvövuoroon tulevat koristetupakat, tsinniat ja tuoksuherneet. Pavut, krassit, kurkut ja kurpitsat kasvavat nopeasti, ja ne kannattaa kylvää esikasvatukseen huhti–toukokuussa.
Viljelyruukut, multa ja muut tarvikkeet
- Taimien kasvatukseen tarvitset sopivia astioita, ruukkuja tai turvepotteja, kylvömultaa, siemeniä, riittävästi valoa ja kastelua.
- Viljelyruukuiksi käyvät vaikka elintarvikerasiat, tölkit, vanhat astiat tai maatuvat kuitu- ja turveruukut. Laatikoihin voidaan kylvää siemeniä myös hajakylvönä. Näppäräsorminen käärii omat taimipotit sanomalehtipaperista.
- Valitse mullaksi vähäravinteista kylvö- ja taimimultaa. Myös hiekkapitoinen kaktusmulta sopii taimikasvatukseen. Tavallinen kukkamulta on liian vahvasti lannoitettua, eikä siemen idä siinä.
Siementen kylväminen
- Täytä astia mullalla, tiivistä ja kostuta ennen siementen kylvämistä. Turve- ja kuituruukut kastellaan kunnolla, jotta ruukku multineen kastuu läpikotaisin.
- Toiset siemenet sujautetaan yksitellen omiin ruukkuihin, toiset sirotellaan hajakylvönä suurempaan astiaan.
- Pikkiriikkiset siemenet voi olla hankala kylvää yksittäin, joten ne voi sekoittaa hienon hiekan kanssa ja sirotella mullan pinnalle vanhalla suolasirottimella.
- Suuremmat siemenet voi työntää suoraan mullan uumeniin.
- Kovapintaisia – kuten papujen ja tuoksuherneiden – siemeniä kannattaa liottaa vedessä muutama tunti tai yön yli ennen kylvöä. Jos siemenet itävät valossa, niiden päälle ei lisätä multaa. Jos ne itävät pimeässä, siementen päälle ripotellaan ohut kerros multaa tai hiekkaa.
- Suihkuta kylvös lopuksi sumutinpullolla kosteaksi ja peitä rei’itetyllä kelmulla.
- Lämpö nopeuttaa monen siemenen itämistä, joten kylpyhuoneen lämmitetyllä lattialla ne itävät joutuisasti.
- Laventeli ja orvokit puolestaan kaipaavat kylmäkäsittelyä, jolloin kylvöastian voi laittaa pussissa jääkaappiin, jossa viileys herättää siemenet. Tarkista säännöllisesti, että kylvös on kostea.
Kylvä omat hyötykasvit
- Huhtikuussa on hyvä aika kylvää esimerkiksi kaalia ja papuja.
- Toukokuussa on kurpitsan siementen vuoro.
- Esikasvata taimet kodin ikkunalla tai kasvihuoneessa, niin ne ehtivät kesäksi kukkaan. Varhain keväällä kylvetyt taimet kasvattavat topakat varret, kun valaiset niitä silloin, kun luonnonvalo ei vielä riitä taimenkasvatukseen. Kasvi- ja loisteputkivalaisimet sopivat taimivaloiksi. Hehkulamppujen valoa kasvit eivät kykene käyttämään hyödykseen.
- Vihannekset, juurikkaat, yrtit ja nopeasti kasvavat koristelajit voi kylvää suoraan avomaalle. Muun muassa krassit ja kehäkukat ehtivät kukkaan, vaikka teet kylvöt vasta kesäkuussa.
- Jos kylvät ensimmäistä kertaa, valitse aloittelijan lajeja, joiden siemenet itävät helposti. Kimppakylvöt kannattavat. Yhdessä siemenpussissa voi olla ainekset kymmeneen, jopa kymmeniin, pikkutaimiin.
- Kylvöastia voi olla muovia, peltiä, pahvia tai paperia. Tärkeintä on, että sen pohjassa on reikiä, joista liika vesi valuu pois. Märkä multa on tavallisin syy pikkutaimien juuriston tuhoon.