”Pyrin syömään pastan ja riisin sijasta ohraa ja perunaa” – Kaksi kolmesta on muuttanut ruokatottumuksiaan vastuullisemmiksi, eikä se aina tarkoita isompaa ruokalaskua
Ruoka
”Pyrin syömään pastan ja riisin sijasta ohraa ja perunaa” – Kaksi kolmesta on muuttanut ruokatottumuksiaan vastuullisemmiksi, eikä se aina tarkoita isompaa ruokalaskua
Moni suomalainen on muuttanut ruokatottumuksiaan vastuullisuussyistä, selvisi Meillä kotona -sivuston kyselyssä. Muutokset näkyvät niin ruokavaliossa kuin ostopaikkojen valinnassa. Suurin osa kertoo valitsevansa vastuullisen vaihtoehdon silloin, kun hinnoissa ei ole suuria eroja.
14.10.2022
 |
Meillä kotona

Siihen, mitä ostoskärryyn ruokakaupassa päätyy, vaikuttaa ennen kaikkea maku. Se kävi ilmi, kun kysyimme suomalaisilta elo-syyskuussa, miten vastuullisuus näkyy heidän arjessaan. Moni Meillä kotona -sivuston verkkokyselyyn vastannut on kuitenkin muuttanut ruokatottumuksiaan vastuullisuussyistä esimerkiksi jättämällä joitain tuotteita pois ostoslistaltaan.

Vastuullisuuskyselyyn vastasi noin 1600 ihmistä elo-syyskuussa 2022. Heistä yli 80 prosenttia on sekasyöjiä ja noin 15 prosenttia kasvissyöjiä tai täysin vegaaneja. Sekasyöjistäkin yli puolet kertoo syövänsä vain vähän lihaa.

Moni vastaaja kertoo suosivansa kotimaista etenkin hedelmä- ja vihannesosastolla.

Hävikki halutaan minimoida, mutta hinta menee ilmastoystävällisyyden edelle

Maun ja terveellisyyden lisäksi vastaajille myös hävikin minimointi ja sesonkien noudattaminen ovat hintaa tärkeämpiä valintaperusteita ruokaostoksilla. Sen sijaan esimerkiksi ilmastoystävällisyys vaikuttaa valintoihin hieman hintaa vähemmän.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Yleisintä on, että vastuullinen vaihtoehto valitaan silloin, kun hinnoissa ei ole suuria eroja. Näin toimii yli puolet. Joka kymmenes sanoo hinnan menevän aina vastuullisuuden edelle, kun taas kuusi prosenttia pyrkii tekemään vastuullisia valintoja hinnasta riippumatta.

Vastuullinen ei aina tarkoita kallista

Viisi prosenttia kyselyn vastaajista kertoi, ettei heillä ole varaa ostaa vastuullista ruokaa. Osaa mietitytti, miten hintojen nousu vaikuttaisi heidän mahdollisuuksiinsa huomioida vastuullisuus ruokaostoksilla. Onneksi vastuullisten valintojen ei välttämättä tarvitse kuormittaa lompakossa. Edullisia tapoja toimia vastuullisesti ovat ainakin seuraavat:

  • Lihan käytön vähentäminen ja kasvisten suosiminen
  • Satokauden kasvisten ja hedelmien valitseminen
  • Luonnon antimien, kuten itse poimittujen marjojen ja sienten, käyttäminen
  • Ruokahävikin minimoiminen

Lisää arkisia ideoita ruokakulujen pienentämiseen löydät tästä jutusta.

Lähteet: Marttaliitto, Kuluttajaliitto

Eläinperäisten tuotteiden kohdalla ollaan tarkkana

Ainakin kaksi kolmesta on tehnyt konkreettisia muutoksia kauppalistaan toimiakseen vastuullisemmin eli lopettanut joidenkin tuotteiden ostamisen tai vähentänyt sitä. Yleisimmin kaupan hyllyyn jäävät pitkälle prosessoidut tuotteet, joita välttää 70 prosenttia vastaajista. Mustalla listalla ovat usein myös kaukaa tuodut tuotteet, turhan runsaasti pakatut tuotteet sekä punainen liha. Niitä välttelee yli puolet vastaajista.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Erikseen nimettyjen tuoteryhmien lisäksi avoimissa vastauksissa toistuvat useimmiten tonnikala, avokado ja muut eksoottiset hedelmät, kananmuna sekä palmuöljy.

Muun muassa näin vastaajat kertoivat valinnoistaan ruokaostoksilla:

  • ”Tonnikalan olen korvannut luonnonkalasäilykkeellä. Naudanlihan sijaan käytämme riistaa, sikaa emme enää ollenkaan, paitsi leikkeleissä jonkin verran. Pääasiassa leikkeleet on korvattu kasviksilla, ja juusto on nykyisin juhlaruokaa.”
  • ”Pyrin mahdollisuuksien mukaan ostamaan kotimaisia ja lähellä tuotettuja tuotteita, mutta en menetä yöuniani, jos joskus ostan esimerkiksi tonnikalaa tai pangasusfileita, jotka on kuljetettu toisselta puolen palloa tänne. Pääasia, että suurin osa valinnoistani kohdistuu niin sanotusti 'hyviin tuotteisiin'.”
  • ”Syön vegaanisesti ja suosin Reilun kaupan tuotteita siksi, että niiden tuotantoketjuissa on vähiten ongelmia. Pyrin välttämään kaukana ja tunnetusti epäilyttävissä oloissa tuotettuja elintarvikkeita, kuten palmuöljy ja avokadot. Viimeisimpänä vaihdoksena pyrin syömään pastan ja riisin sijasta lähellä tuotettua ohraa ja perunaa.”

Vastaajat miettivät vastuullisuutta etenkin eläinperäisten tuotteiden, ylivoimaisesti useimmiten kananmunien, valinnassa. Vastaajien kertoman perusteella tähän on kolme syytä: munien vaihtelevista tuotanto-olosuhteista ollaan hyvin tietoisia, eri munien välillä ei ole merkittävää hintaeroa ja luomumunia pidetään paremman makuisina.

– Kananmunat otan aina vapaan kanan munina, koska ne ovat hyvin esillä hyllyssä ja munien hinta ei niin paljoa eroa, yksi vastaajista kirjoittaa.

”Vaikka kaikessa en hintojen vuoksi vastuullisuutta pysty ensisijaisesti ajattelemaan, niin kananmunat ostan aina luomuna.”
Kaikkein yleisimmin vastuullisuus huomioidaan kananmunien kohdalla.

Apuna sertifikaatit ja ympäristömerkit

Vastuullisuuteen satsataan myös esimerkiksi valitsemalla luomu- tai Reilun kaupan tuotteita, suosimalla lähiruokaa ja syömällä sesonkien mukaisia kasviksia. Osa ostaa ruokaa suoraan tuottajilta, osa kasvattaa tai pyytää sitä itse.

– Mietin yleisesti ruoan kotimaisuutta. Kananmunat ostan yleensä luomuna, ja pyrin suosimaan suomalaista kalaa. Yksi suosikkini on lähipaikkakunnan luomuruisleipä.

– Ostan kahvia, kaakaota ja banaaneja vain, kun on saatavilla Reilun kaupan tuotteita.

”Ostan paljon tuotteita REKO-jakelusta, jotta maksu menee suoraan tuottajalle.”

– Meillä ei osteta lainkaan tuontihedelmiä silloin, kun Suomessa on marjojen ja hedelmien satokausi, vaan marjat poimitaan metsästä ja pihasta sekä hedelmät omista omena-, päärynä- ja luumupuista. Sienestämme ja kalastamme myös paljon, ja perunat, kurpitsat ynnä muut tulevat omasta maasta.

Meillä kotonan vastuullisuuskyselyssä kysyttiin myös asumiseen ja puutarhaan liittyvistä valinnoista. Voit lukea tuloksista niihin liittyen täällä.

Kommentoi »