
Ruoan hinta on tänä vuonna noussut merkittävästi: heinäkuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan yli 12 prosenttia vuoden takaiseen nähden.
Muutos on laittanut monen talouden tiukille ja tehnyt arjen ruoanlaitosta entistä isomman haasteen. Siksi halusimme Meillä kotona -toimituksessa jakaa omat vinkkimme siihen, miten ruokaostoksilla ja keittiössä voi säästää.
1. Valitse hävikkituotteita
Tuttujen punalapputuotteiden lisäksi ruokakaupat ovat kehittäneet muitakin fiksuja tapoja hävikin vähentämiseen. Joissain kaupoissa myydään edullisesti esimerkiksi eilistä leipää.
2. Laita ruokaa, joka oikeasti maistuu
Kun kokkaa sellaista, mikä oikeasti maistuu syöjille, ei hävikkiä synny, ja ruoasta riittää pidemmäksi aikaa. Sinällään edullista kasviskeittoa on turha laittaa, jos se ei perheessä kulu.
3. Jos käytät kalliimpaa raaka-ainetta, pienennä määrää
Toisinaan voi olla mahdollista käyttää kalliimpiakin ainesosia, kun pienentää kerta-annosta. Esimerkiksi kalaa voi riittää pienempikin määrä, kun laittaa vastaavasti enemmän edullisia lisukkeita sen kaveriksi.
4. Vähennä lihan ja proteiinivalmisteiden osuutta
Liha on useimmiten kalliimpaa kuin vihannekset. Aterian hintaa saa siis hilattua alaspäin pienentämällä sen osuutta ruoasta. Samoin voi toimia kasviproteiinivalmisteiden kohdalla. Tarvittaessa lisää proteiinia saa vaikkapa edullisemmista linsseistä tai pavuista.
5. Suunnittele viikon ateriat kerralla
Vanha vinkki toimii: kun ruoat miettii valmiiksi, on helpompi välttää heräteostokset. Pidemmän aikavälin suunnittelu vähentää myös kauppareissujen määrää, joten parhaimmillaan säästää myös polttoaine- tai matkakustannuksissa. Jos suunnitelmaan tulee yllättäviä muutoksia, varatuista ainesosista voi tehdä ruoan valmiiksi pakkaseen, mistä se on helppo sulattaa pöytään tarpeen tullen.
6. Tee alusta asti itse
Itse tekeminen tulee usein edullisemmaksi kuin einesten tai puolivalmisteiden käyttäminen. Näin on esimerkiksi leivän ja keittojen kohdalla.
7. Tee leivonnasta rutiini
Koska itse tehty leipä tulee selvästi halvemmaksi kuin kaupasta ostettu, leivonnasta kannattaa tehdä rutiini. Kun leipoo vaikkapa sämpylöitä joka viikko, resepti tulee tutuksi, eikä puuhaan ryhtymistä tarvitse enää erikseen miettiä.
8. Valitse edullisia perustuotteita
Joissakin tapauksissa samaan tarkoitukseen voi käyttää kokonaan toista, mutta edullisempaa tuotetta. Esimerkiksi hedelmä- ja vihannesosastolta kannattaa poimia koriin usein esimerkiksi porkkanoita ja muita hyvin säilyviä juureksia, omenoita sekä sesonkituotteita.
9. Tee hintojen vertailusta palkitsevaa
Hintojen vertailu kannattaa aina, ja siitä voi tehdä itselleen palkitsevaa. Ikävä pakkopulla muuttuu innostavammaksi, kun kauppareissulla laskee mielessään yhteen, kuinka paljon säästöä on suurin piirtein syntynyt valitsemalla jokaisen tuotteen kohdalla vaihtoehdoista edullisimman. Näin kokonaissäästö konkretisoituu, ja edullisimpien vaihtoehtojen valitsemisesta voi saada jopa iloa.
10. Hyödynnä pakastin
Usein on järkevää kokata kerralla isompi määrä samaa ruokaa. Säästää voi vaikkapa ostamalla isoja satseja tarjoustuotteita ja laittamalla niistä ruokaa. Samaa pöperöä ei silti tarvitse syödä peräkkäisillä aterioilla kyllästymiseen saakka, vaan osan voi pakastaa.
Esimerkiksi punalaputettua jauhelihaa voi myös paistaa ja pakastaa sellaisenaan, ja käyttää aterioiden osana myöhemmin.
11. Kiinnitä huomiota eväisiin
Eväisiin ja välipaloihin voi saada kulumaan yllättävän paljon rahaa – varsinkin, jos ne ostaa kiireessä matkan varrelta. Rahareikää voi pienentää ennakoimalla eli ottamalla eväät kotoa mukaan tai valitsemalla kaupasta smoothien sijaan vaikkapa viiliä, jogurttia tai hedelmiä.
12. Pidä kaapintyhjennyspäiviä
Usein jo kotona olevista tuotteista saa kerättyä kasaan aterian, kun tutkii jääkaapin ja kuiva-ainekaapit. Kerää kaikki jämät yhteen ja päästä luovuutesi valloilleen!