Voimaa seuraavaan satoon! Näin varmistat ensi vuoden runsaan sadon ammattilaisten vinkeillä
Piha ja puutarha
Voimaa seuraavaan satoon! Näin varmistat ensi vuoden runsaan sadon ammattilaisten vinkeillä
Kun teet puutarhassa hiukan hommia, saat ensi vuonna paremman sadon. Nyt kannattaa kaivaa varaston perukoille työnnetyt puutarhasakset esiin. Ahkerointi palkitsee runsaalla sadolla ensi kesänä.
Julkaistu 9.9.2020
Kotivinkki

Nappaa siemenet talteen

Kerää hyöty- ja koristekasvien siemeniä talteen. Laita ne kuivina paperipusseihin, merkitse pussin kylkeen laji, niin saat takuutavaraa ensi syksyn tai kevään kylvöihin. Jätä siemenkotia myös versoihin, sillä monet lajit lisääntyvät niistä.

Vahvista mansikoita

Elokuun alkupuolella levitetty syyslannoite avittaa mansikoiden kukkasilmujen muodostumista ja lisää taimien talvikestävyyttä. Ota pois valtoimenaan ryöppyävät rönsyt, sillä ne vievät voimaa emotaimelta. Rönsyistä saat taimia uuteen paikkaan tai vanhojen rivien kolopaikkoihin. Taimet lähtevät kasvuun huolellisella kastelulla. Istuta ne pieniin ruukkuihin ja suojaa harsolla muutamiksi viikoiksi. Kun taimet ovat juurtuneet, istuta ne puutarhaan.

Nuorenna viinimarjoja

Viinimarjapensaita kannattaa nuorentaa 1–2 vuoden välein. Leikkaa vanhimmat harmahtavat ja hilseilevät versot ihan maan rajasta. Valo pääsee jäljelle jääviin oksiin ja seuraava herukkasato on runsas. Voit leikata versot myös keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Karsi vadelmia

Vadelma kasvattaa ensimmäisenä kesänään vain versot, marjat tulevat toisena. Marjonnan jälkeen versot ovat työnsä tehneet ja kuolevat. Poista marjoneet oksat alhaalta asti joko syksyllä tai varhain keväällä. Rikkaruohojen kitkeminen kannattaa.

Leikkaa kirsikkaa

Kirsikka- ja luumupuiden leikkuuaika on elokuussa heti sadonkorjuun jälkeen. Ne eivät kaipaa yhtä paljon harvennusta kuin omenapuu. Poista ensisijaisesti kuolleet ja liian tiheässä kasvavat ohuet oksat sekä tyveltä tai rungosta puskevat versot. Suojaa puu verkolla, etteivät jänikset ja peurat pääse talvella herkuttelemaan. Lue tarkemmat leikkausohjeet kirsikalle täältä ja luumulle täältä.

Poista piiskat omenapuista

Jos omenapuun leikkaus jäi keväällä, heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin on toinen mahdollisuus. Etenkin vanhat puut tykkäävät myöhemmästä ajankohdasta, ne kun tuppaavat kasvattamaan keväällä leikattujen oksien tilalle piiskamaisia vesiversoja.

Huiski lannoitetta

Kalpeaksi auringossa käyvät kasvit tarvitsevat lisäravinteita. Älä kuitenkaan käytä kesän lopulla voimakkaita lannoitteita, vaan vaihda syysravinteisiin, jotka voimistavat kukintaa ja lisäävät talvenkestävyyttä. Vaikka syyslannoitteen nimi viittaakin pikemmin syys-lokakuuhun kuin elokuuhun, nyt on oikea aika toimia on elokuun alkupuoli. Ehkä nimi pitäisikin muuttaa elolannoitukseksi! Kun huiskit kasveille typetöntä lannoitetta, ne kestävät paremmin talven yli ja palkitsevat vaivannäön keväällä.

Kommentoi »