Kirsikkapuun leikkaus – katso ammattilaisen ohjeet ja parhaat vinkit
Piha ja puutarha
Kirsikkapuun leikkaus – katso ammattilaisen ohjeet ja parhaat vinkit
Kirsikkapuun leikkaus kannattaa ajoittaa loppukesään. Ota tavoitteeksi harva, ilmava latva, sillä se parantaa kirsikkapuun satoa, helpottaa sadonkorjuuta ja vähentää sienitautien riskiä.
Julkaistu 2.8.2018
Viherpiha

Kirsikkapuun leikkaus: 10 kultaista sääntöä

  • Leikkaa kirsikkapuu elokuussa heti sadonkorjuun jälkeen. Keväällä puilla on voimakas nestevirtaus, ja haavapinta saattaa tuoreena vuotaa.
  • Kun leikkaat, säästä puun oksankaulus. Älä jätä lehdettömiä tappeja.
  • Poista täysikasvuisen kirsikkapuun rungosta ainoastaan läpimitaltaan alle 5 cm:n kokoisia eläviä oksia. Poista mieluummin muutama pikkurillin kokoinen oksa kuin yksi paksu oksa.
  • Jos runko on ohut, tarkista, ettei poistettavan oksan tyvi ole läpimitaltaan yli 1/3 rungon haavakohdan paksuudesta.
  • Jätä poistettavien elävien oksien väliin vähintään 20 cm, muuten oksien poistosta syntyneet haavat rasittavat runkoa liikaa. Runkopiiskoja voit poistaa, vaikka ne kasvaisivat tiheästi.
  • Anna haavojen kuivua itsestään.
  • Käytä teräviä leikkausvälineitä, jotta saat sileän haavapinnan ilman kuorisuikaleita. Estä sienitautien leviäminen pesemällä välineet kuumalla saippuavedellä eri puiden leikkausten välissä.
  • Muista, että leikkaus aina rasittaa kirsikkapuuta. Et saa heikkokuntoista puuta hyvinvoivaksi leikkausten avulla.
  • Mitä pohjoisempana puutarhasi sijaitsee, sitä varovaisemmin kirsikkapuuta on syytä leikata.
  • Vanha puu ei kestä nuorennusleikkausta. Älä siis unohda huolehtia nuoren puun leikkauksista.

Nuoren kirsikkapuun leikkaus

  1. Poista istutuksen yhteydessä kuolleet oksat ja lyhennä tai poista katkenneet.
  2. Aloita varsinaiset leikkaukset vuosi tai kaksi istutuksen jälkeen, kun puu on juurtunut. Leikkaa vuosittain neljänä ensimmäisenä vuonna.
  3. Monirunkoisella taimella saattaa runkojen välissä olla sisäänkasvanutta kuorta, jolloin haara on altis repeämään. Lyhennä tällöin oksat ulospäin kasvavan oksahaaran yläpuolelta ja pidä latva kevyenä vuosittaisilla pienillä leikkauksilla. Leikkaa kirsikkapuun latvasta myös kaikki ulospäin kasvavat, ylipitkät ja voimakaskasvuiset oksat.
  4. Poista yksirunkoisen puun latvaan kasvava kilpalatva, jos se on yhtä korkealla kuin päälatva.
  5. Poista pystykasvuiset, latvan sisään kasvavat oksat ja versot tai lyhennä ne ulospäin kasvavan silmun tai oksan yläpuolelta.
  6. Poista kaikki kuolleet ja vaurioituneet oksat. Lyhennä kahdesta hankaavasta oksasta heikompi tai pystykasvuisempi tai poista se kokonaan.
  7. Kun lyhennät puutumattomia, pehmeitä versoja, jätä 2 cm ylimmän silmun yläpuolelle. Liian lähelle säästettävää silmua tehty leikkaus saattaa kuivattaa ylintä silmua. Poista oksanpään kuiva tappi seuraavan leikkauksen yhteydessä.
  8. Jos puun alkuperäinen pääverso kuolee tai on heikko, anna puun keskiosasta kasvavan voimakkaan oksan toimia runkoja ja latvana.
  9. Anna matalien kirsikkalajikkeiden kasvattaa oksistoja juurivesoista.

Täysi-ikäisen kirsikkapuun leikkaus

  1. Yleensä kirsikkapuut vaativat vain vähän leikkausta viidennen vuoden jälkeen istutuksesta. Muista, että hapankirsikka kestää leikkauksia paremmin kuin imeläkirsikka.
  2. Jos runkojen tai oksien välissä on sisäänkasvanutta kuorta, kevennä muutaman vuoden välein latvoja lyhentämällä voimakaskasvuisia oksia oksahaaran kohdalta.
  3. Jos puu kasvattaa runsaasti vesoja tyvestään tai rungon alaosasta, paikan lähellä saattaa olla haava. Harvenna tällöin vesoja joka kesä poistamalla kaikkein vahvimmat yksilöt.
  4. Poista tai lyhennä latvan sisään kasvavat versot ja kuolleet oksat, vaurioituneet oksat sekä toinen hankaavista oksista. Poista myös juurivesat maata myöten tai maanpinnan alapuolelta, kun niitä alkaa muodostua juhannuksen jälkeen sekä vartetun lajin villiversot heti, kun ne tulevat näkyviin varttamiskohdan alapuolelta. Älä jätä tappeja.
  5. Jos poistat oksan pensasmaisesta kirsikkapuusta, leikkaa se maata myöten jättämättä tappia.

Hapankirsikka hyötyy typistyksistä

Hyväkuntoisen, maan eteläosissa lämpimällä ja suojaisalla paikalla kasvavan hapankirsikkapuun vuosiversoja kannattaa typistää. Toimenpide edistää versojen haaroittumista ja mahdollistaa suuremman sadon tulevina vuosina. Imeläkirsikoita ei typistetä.

Tee näin:

  1. Typistä vuosiverso 6–8 lehden yläpuolelta juhannuksen jälkeen, kun verso on noin 15 cm pitkä eikä päätysilmu ole vielä muodostunut. Leikkaa ainoastaan sellaisia versoja, joilla on tilaa haaroittua.
  2. Leikkaa 2 cm ylimmän silmun yläpuolelta. Poista kuivunut versotappi seuraavan leikkauksen yhteydessä.
Kommentoi »