Kotivinkki

Valitse oikea valmistaikina

Valitse oikea valmistaikina
Kaulittuun voitaikinaan verrattavia taikinoita myydään pakastealtaissa lehti-, voi- ja torttutaikinan nimillä. Voitaikinan aineslistassa on viisi raaka-ainetta, lehti- ja torttutaikinan reilusti yli kymmenen.
Julkaistu: 11.11.2013

Mihin valmistaikinat sopivat?

Valmiit voi-, lehti- ja torttutaikinat sopivat suolaisiin ja makeisiin lehteviin leivonnaisiin, kuten torttuihin, pasteijoihin, piirakoihin ja cocktailpaloihin.

Mitä eroa taikinoissa on?

Valmistaikinoissa löytyy eroja taikinalevyjen koossa, paksuudessa ja valmistusaineissa. Kun valitset valmistaikinaa, lue pakkauksen aineslista huolellisesti. Vertaile myös valmiiksi leikattujen lehti- ja torttutaikinalevyjen määrää. 500 gramman pakkauksessa levyjen määrä vaihtelee viidestä kahdeksaan, eli niiden paksuudessa on isoja eroja.

Torttu- ja lehtitaikinat

Torttu- ja lehtitaikinat ovat margariinista valmistettuja. Teolliseen leivontaan käytetty kasvirasva on usein osittain kovetettua, eli rasvojen pahamaineisinta tyyppiä. Margariinin takia lehti- ja torttutaikinan aineslistasta löytyy reilusti yli kymmenen ainesosaa.

Lehtitaikina on useaan kertaan kaulittua taikinaa, jossa on kerroksittain voitaikinaa ja rasvaa. Rasvana lehtitaikinassa on useimmiten margariini. Taikina kestää hyvin käsittelyä huoneenlämmössä, ja siksi se sopii aloittelevillekin leipojille.

Torttutaikina kestää myös hyvin käsittelyä. Se ei ole niin herkkä lämmölle kuin voitaikina. Rasvana taikinassa käytetään margariinia. Eri valmistajien taikinalevyjen paksuus vaihtelee. Ohuemmat taikinat on helpompi täyttää. Paksummista taikinoista valmistuvat lehtevimmät ja korkeimmat joulutortut.

Voitaikina

Jos pakkauksessa lukee voitaikina, se on silloin valmistettu voista. Aineslistassa on viisi raaka-ainetta: vehnäjauho, voi, vesi, suola ja happamuudensäätöaine.

Voitaikinan rasvaraaka-aineena on voi, joka tekee taikinan mausta aromikkaan. Voitaikina kannattaa leipoa heti sulamisen jälkeen jääkaapin viileänä. Leivonnaiset ovat sitä lehtevämpiä, mitä viileämpänä leivonnaiset ehtii laittaa uuniin. Taikinaa on vaikea käsitellä, jos se pääsee lämpenemään liikaa.

Voitaikinaa voi hyödyntää myös ruokien ”kuorena”. Liharuukku, taikinoitu lohi tai Filee Wellington paistetaan perinteisesti voitaikinakuoren alla.

Vertailu markkinoilla olevista valmistaikinoista

Huom. Taikinavertailu on tehty vuonna 2013, joten ravintosisällöt ja pakettien ulkonäkö on saattanut jonkin verran muuttua.

Katso myös, miten syntyy piparkakkutalo ja kaikki Kotivinkin ihanat joululeivonnaiset!

Kommentoi »