
Kun ystävä tulee kylään, teen aina samaa herkullista piirakkaa – ja mahtavaa on, että ainekset löytyvät lähes aina kaapista!
Provencen tomaattipiirakka on monestakin syystä täydellinen suolainen piirakka, jonka reseptiä vieraat lähes poikkeuksetta kysyvät, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula.
Jos luokseni on tulossa ystävä kyläilemään, en koskaan joudu miettimään, mitä tarjoilisin hänelle. Teen nimittäin lähes aina saman leivonnaisen: Provencen tomaattipiirakan. Ja melkein joka kerta vieraani kysyy, voisiko saada sen reseptin.
Piirakka tehdään näin: Ensin valmistetaan ranskalainen piirakkapohja (tai käytetään kaupan valmistaikinaa riippuen aikataulusta tai viitseliäisyydestä). Pohjan voi halutessaan esipaistaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Päälle sivellään ohut kerros dijoninsinappia, seuraavaksi kerros voimakasta juustoraastetta. Päällimmäiseksi tulevat kauniisti asetellut tomaattisiivut. Mausteeksi lorautetaan valkosipulilla ryyditettyä oliiviöljyä, Provencen mausteseosta, suolaa ja pippuria. Uunissa piirakka viettää puolisen tuntia 200 asteessa.
Suolaisissa piirakoissa on sama efekti kuin villasukissa.
Miksi rakastan Provencen tomaattipiirakkaa? Koska se on helppo valmistaa – piirakka onnistuu aina! Koska siihen tarvittavia raaka-aineita saa läpi vuoden eivätkä edes talven kalvakat tuontitomaatit onnistu pilaamaan sen makua. Mahtavaa on myös se, että piirakan ainekset saattavat olla valmiina ruokakaapissa ilman että käy kaupassa. Ja tärkeimpänä: koska se maistuu yllättävän ihanalta. Kirpeä sinappi aateloi piirakan hienostuneeksi versioksi tavispiirakasta.
Uskon myös tietäväni, miksi vieraani hullaantuvat tomaattipiirakkaan. Toki he rakastavat piirakan vivahteikasta makua, mutta on siinä muutakin. Suolaisissa piirakoissa on nimittäin sama efekti kuin villasukissa. Jonkun toisen valmistamina ne lämmittävät enemmän kuin itse tehtyinä.
Tytti Kontula on Kotivinkki-, Unelmien Talo&Koti- ja Ihana-lehtien päätoimittaja.