Tutustu harvinaisiin perennoihin
Piha ja puutarha
Tutustu harvinaisiin perennoihin
Esittelemme seitsemän perennaa, joita tapaa suomalaisissa puutarhoissa vielä melko harvoin.
16.2.2014
 |
Viherpiha

Harvinaisten kasvien siemeniä, taimia ja sipuleja voit hankkia taimistoista koti- ja ulkomailta, ulkomaisista nettikaupoista sekä vaihtamalla siemeniä ja taimia muiden keräilijöiden kanssa.

1. Himalajanjalkalehti (Podophyllum hexandrum) kypsyttää syksyisin kirkkaan punaiset hedelmät. Kasvi viihtyy puolivarjossa. HUS:n Myrkytystietokeskus luokittelee kasvin myrkyllisiin lajeihin, jotka voivat aiheuttaa jopa vakavan myrkytyksen syödystä määrästä riippuen. Myrkyllistä podofyllotoksiinia on erityisesti kasvin maanpäällisissä osissa. Historiallisesti jalkalehtiä on käytetty rohdoksena, ja Myrkytystietokeskuksen mukaan todennäköisesti kypsä marjan malto on kuitenkin myrkytöntä.

2. Nukkasalkoruusu (Alcea rugosa) pensastaa enemmän kuin muut salkoruusut. Lajilla on auringonkeltaiset, yksinkertaiset jättikukat. Kasvaa jopa 1,5-metriseksi ja vaatii tukea. Sopii aurinkoiseen kasvupaikkaan.
3. Tähkäesikko (Primula vialii) kukkii esikoille epätavalliseen aikaan elokuusta alkaen. Se voi kasvaa jopa puolimetriseksi. Sopiva kasvupaikka on puolivarjoisa tai aurinkoinen. Menestyy kasvupaikasta riippuen jopa vyöhykkeillä III–V.
4. Silene fimbriata on rento ja kestävä kohokkikasvi, jolla on hauskat pallomaiset kukat ja kauniit lehdet. Kuivalla paikalla kasvu on heikompaa kuin rehevässä maassa.
5. Kotoisen lehtokasvin hiirenportaan (Athyrium filix-femina) Irlannista 1857 löydetty lajike ’Frizelliae’ säväyttää kapeilla, kähärillä lehdillään. Lajike viihtyy metsäpuutarhassa.
6. Suurikukkaisella päivänliljalla (Hemerocallis) ’Golden Zebra’ on valkoviiruiset lehdet. Lajike kukkii pakkasten tuloon asti. Se viihtyy metsäpuutarhassa varjopaikassa esimerkiksi pallotuijan ja kääpiökoiranheiden kanssa.
7. Helmisaniainen (Onoclea sensibilis)  sopii puolivarjoon ja varjoon. Maa saa olla humuspitoinen, keskiravinteinen, tuore tai kostea. Laji on kestänyt Etelä-Suomessa.

Lue lisää:

2 kommenttia