Tulppaanit ja muut sipulikukat kukoistavat myös ruukussa – istuta syksyllä, ilahdu keväällä!

Tulppaanit ja muut sipulikukat kukoistavat myös ruukussa – istuta syksyllä, ilahdu keväällä!
Tiesitkö, että tulppaaneja ja muita sipulikukkia voi istuttaa myös ruukkuun? Ruukkuistutus kannattaa tehdä myöhään syksyllä – ja silti kasvit puhkeavat kukkaan keväällä aiemmin kuin maahan istutettuina. Tähän ideaan on helppo hurahtaa!
Julkaistu: 16.10.2020

Sipulikukkien loistosta voi nauttia myös parvekkeella tai pienellä pihalla, sillä tulppaanit ja muut sipulikukat viihtyvät mainiosti myös ruukussa.

Ruukkussa voi kokeilla kasvattaa oikeastaan kaikkia sipulikukkia, kuten erilaisia tulppaaneja, narsisseja, laukkoja, lumikelloja, hyasintteja, krookuksia, helmililjoja ja scilloja. Lyhytvartiset kukkijat ovat varmin valinta, sillä ne pysyvät kauniisti pystyssä myös ruukussa.

Tee istutus myöhään syksyllä ja nauti kukinnasta varhain keväällä!

Varmimmin onnistut, kun kokoat ruukkuun muhkean, yksilajisen istutuksen. Samaan ruukkuun voi kuitenkin istuttaa myös useita erilaisia sipulikukkia.
Kun istutat sipulit kerroksittain, ne kukkivat eri aikoihin. Näin saat nauttia kukinnasta pitkään!

Tulppaanien ja muiden sipulikukkien istutus ruukkuun – näin onnistut:

1. Ryhdy toimeen marraskuussa

Istuta kukkasipulit myöhään syksyllä, mieluiten marraskuussa, jotta sipulit eivät ehdi lähteä talvella varastoinnin aikana liian innokkaaseen kasvuun. Valitse istutukseen mahdollisimman iso astia, kuten ruukku, kori tai kassi.

2. Muista salaojitus ja käytä ilmavaa kasvualustaa

Peitä istutusastioiden pohja soralla tai pienillä kivillä, jotta liika kosteus ei tuhoa talvehtivia sipuleita. Käytä mieluiten ruukkuja, joiden pohjassa on reikä. Täytä astiat kuohkella ja hiekkapitoisella puutarhamullalla. Kastele multa ennen sipulien istutusta.

3. Istuta sipulit tiheästi

Asettele sipulit multaan lähemmäksi toisiaan ja lähemmäksi pintaa kuin maahan istutettaessa. Sipulit kannattaa istuttaa tiheästi, jotta istutuksesta tulee runsas. Peitä sipulit noin viiden sentin kerroksella multaa ja kastele kevyesti.

Vinkki

Hauska istutustapa on laittaa sipulit ruukkuun eri kerroksiin. Kun osa sipuleista on syvemmällä mullassa, ne kukkivat myöhemmin kuin lähempänä pintaa olevat. Näin kukinnasta saa siis nauttia pitkään!

Eri kerroksiin voi istuttaa samaa lajia, kuten tulppaaneja, tai eri lajeja. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa ylimmäksi laitetaan pikkusipulit ja alemmas isot. Ylimpänä olevat kukkasipulit kukkivat aiemmin ja alimpana olevat viimeisenä.

4. Varastoi ja kastele maltilla

Siirrä ruukku mieluiten talveksi kylmään varastoon tai autotalliin, jossa lämpötila pysyy plussan puolella. Jos käytössäsi ei ole sopivaa varastoa, ruukun voi upottaa talveksi maahan. Toinen vaihtoehto on suojata ruukku hyvin pakkasilta esimerkiksi styroksilla, pakkaspeitteillä tai säkeillä, joiden täytteenä on vaikkapa kesäkukkaistutuksista vapautunutta multaa. Suojaa myös ruukun pohja!

Kastele istutusta talvella, kun multa kuivuu. Muista kuitenkin maltti, sillä liikakastelu tuhoaa sipulit.

5. Nosta keväällä aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle

Nosta ruukku ulos valoisalle ja lämpimälle paikalle maaliskuun paikkeilla, kun mullan pinnassa näkyy muutaman sentin versot. Sipulikukat kestävät pientä pakkasta, joten istutusta ei tarvitse erityisesti totuttaa ulkoilmaan. Kylminä pakkasöinä ruukun voi kuitenkin varmuuden vuoksi suojata esimerkiksi peitteellä.

Pian saat nauttia kukinnasta!

Kokeile istuttaa ruukkuun esimerkiksi hyasintteja ja krookuksia.
Kommentoi »