Kotivinkki

Herkkä, kaunis ja kestävä – laukka on puutarhan yllättäjä!Herkkä, kaunis ja kestävä – laukka on puutarhan yllättäjä!

Laukka on kaunis maljakossa, ja syötävät lajikkeet voi hyödyntää myös keittiössä. Kokeile tutun ruohosipulin lisäksi esimerkiksi kelta- tai ukkolaukkaa.
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Hanna Marttinen

Laukka – näin kasvatat

  • Laukkoihin kuuluu paljon erilaisia sipuleita syötävistä lajeista koristelaukkoihin.
  • Laukka saa usein olla rauhassa myyriltä, jäniksiltä ja peuroilta. Ne ovat myös kestäviä, eivätkä niitä yleensä uhkaa taudit ja tuholaiset.
  • Voit kasvattaa syötäviä laukkoja siemenestä. Kokeile esimerkiksi karhunlaukkaa, kiinansipulia ja ruohosipulia. Kylvä siemenet keväällä taimimultaan. Tutun valkosipulin kynnet kylvetään multaan lajikkeesta riippuen aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Tavanomaiset kelta- ja punasipulin istukassipulit sujautetaan multaan keväällä.
  • Koristelaukka kannattaa istuttaa sipuleina syyslokakuussa suoraan kasvupaikalle. Tarkista istutussyvyys myyntipakkauksesta, sillä se vaihtelee sipulin koon mukaan.
  • Laukka viihtyy vettä läpäisevällä kasvualustalla valoisalla paikalla.
  • Jos koristelaukat viihtyvät kasvupaikallaan, ne muodostavat sivusipuleita ja lisääntyvät sivusipuleista sekä siementämällä.
  • Näyttävät kukinnot ovat pallomaisia ja puolipalloja. Laukat sopivat hyvin leikkokukiksi.
  • Kukinta ajoittuu lajista riippuen toukokesäkuulle. Monien koristelaukkojen lehdet alkavat lakastua lehtien kärjistä ennen kukintaa, joten istuta laukat istutusalueissa muiden kasvien sekaan. Näin lakastuvat lehdet eivät häiritse kukkapenkissä vaan jäävät muiden lehtikasvien alle.

Karhunlaukka on monivuotinen keittiötarhan ilo, joka viihtyy hyvin myös hajavalossa pensaiden tai puiden aluskasvina. Sen lehdet ja kukat maistuvat voimakkaasti valkosipulille. Taimia on kohtalaisesti saatavilla, mutta karhunlaukan kasvatus onnistuu myös siemenestä. Älä istuta karhunlaukkaa kielon lähelle, sillä sen lehdet muistuttavat kielon lehtiä: näin et vahingossakaan poimi kieloa lautaselle.

Hajulaukan näyttävistä kukinnoista pääsee nauttimaan touko-kesäkuussa. Yksittäinen kukka on kellomainen ja monivärinen. Kukissa vilahtaa valkoisen, vihreän ja purppuran sävyjä.

Ruohosipuli sopii ruukkupuutarhaan, ja se näyttää kauniilta myös istutusalueiden reunakasvina. Kukkia voi käyttää syötävinä kukkina: korista ja mausta niillä salaatteja, lämpimiä ruokia sekä voileipiä.

Ukkolaukka ’Purple Sensation’ on noin metrin korkuinen laukka, jolla on violetti, pallomainen kukinto. Kasvi on näyttävä yksittäinkin perennojen lomasta kurkistellessaan, mutta suurena ryhmänä siitä muodostuu huikea kukkapallomeri.

Keltalaukan auringonkeltaiset kukat piristävät kukkapenkkiä. Sen sipuleita kannattaa sujauttaa kukkapenkkiin tai kivikkoistutuksiin syksyllä, kun kukkasipuleita laitetaan maahan. Keltalaukka on myös erittäin kestävä leikkokukkana.

’Graceful’ on valkokukkainen, Amerikassa luonnonvaraisena kasvava sipulikukka, joka sopii kukkaniityille ja -ryhmiin. Kauniin puhtaanvalkoisten kukkien keskellä on laventelinväriset heteet. Istuta sipuleita ryhmiksi, jolloin tämä siro ja matala laukka antaa hienon kukkalisän.

Lisää ideoita puutarhaan

Julkaistu: 16.6.2017