Keväthyasintti on kotipuutarhureiden uusin ihastus! Rakastettu joulukukka näyttää aivan erilaiselta keväisessä pihassa

Keväthyasintti on kotipuutarhureiden uusin ihastus! Rakastettu joulukukka näyttää aivan erilaiselta keväisessä pihassa
Joulunajan suosikki hyasintti kasvattaa nyt suosiotaan kevätkukkana. Muhkea kaunotar sopii kukkapenkkiin ja ruukkuistutuksiin vaikkapa matalien orvokkien tai helmililjojen seuraksi. Ulkona voimakas ominaistuoksukin on mukavan mieto.
Julkaistu 25.4.2019

Kaipaatko kevätistutuksiin vaihtelua orvokkien, helmililjojen ja narsissien rinnalle? Kokeile tällä kertaa hyasinttia!

Perinteisesti joulukukkana tunnetut hyasintit ovat tänä keväänä kiehtoneet kotitarhureita selvästi aiempaa enemmän, kertoo puutarhuri Katja Nikkari PuutarhaNikkarit-ketjusta. Saman on huomannut myyntivastaava Satu Tuomikivi Plantagen Itäväylästä Helsingistä.

– Noin 4–5 vuotta sitten otimme myyntiin kevääksi keltaisia hyasintteja, mutta silloin ne eivät herättäneet suurta innostusta. Tänä keväänä meillä on taas tauon jälkeen ollut ruukkuhyasintteja monissa väreissä, ja nyt ne ovat menneet hyvin kaupaksi, Tuomikivi sanoo.

Vaikka hyasintin voimakas ja parfyyminen tuoksu ei miellyttäisi, kukkahurmurille kannattaa antaa uusi mahdollisuus kevätpuutarhassa – ulkona tuoksu on nimittäin suloisen hento.

Keväinen hyasintti pitää multavasta maasta ja niukasta kastelusta

Puutarhassa hyasintti viihtyy niin ruukussa kuin kukkapenkissäkin eikä kavahda edes pikkupakkasta. Hyasintit myydään keväällä ruukuissa yksittäin ja ryhmäistutuksina. Värikirjo on laaja: hyasintteja on esimerkiksi valkoisia, vaaleanpunaisia, liiloja, keltaisia ja persikanvärisiä.

Ruukkuistutuksissa hyasintin voi yhdistää esimerkiksi matalampien orvokkien tai helmililjojen seuraksi, Katja Nikkari vinkkaa. Tässä hyasintin kaverina kukkii kaunokainen. Kuva: Fotolia.

Hyasintti viihtyy kuohkeassa multamaassa. Muiden sipulikukkien tapaan niukka kastelu riittää. Ulkona viileässä kevätsäässä hyasintin kukinta kestää pitkään, parhaimmillaan jopa useamman viikon.

– Jos kukinnan alkua haluaa nopeuttaa, hyasinttia voi pitää sisällä kukkien puhkeamiseen asti ja siirtää kasvin vasta sen jälkeen ulos, Nikkari sanoo.

Näin saat hyasintin kukkimaan ensikin keväänä

Hyasintin voi saada kukkimaan puutarhassa vuodesta toiseen – joskin kukinnot jäävät usein uusintakierroksilla ensikertaista hennommiksi. Kukkasipuleita myydään puutarhamyymälöissä syksyisin. Yhtä hyvin voit kuitenkin säästää hyasintin, jonka olet ostanut keväällä ruukussa.

Hyasintti on verrattain vaatelias: jotta se jaksaa kukkia uudelleen, sitä on syytä lannoittaa kukkasipuliravinteella tai luujauholla jo ensimmäisen kukinnan aikaan tai heti kukinnan jälkeen siinä vaiheessa, kun lehdet ovat vielä vihreät.

– Jos hyasintti on ollut ruukussa, anna sen kuivua rauhassa kukinnan jälkeen ja siirrä maahan vasta sitten, Satu Tuomikivi sanoo.

Tarkemmat ohjeet hyasintin istuttamiseen ulos löydät täältä.

Jos ostat hyasintteja jouluksi, voit kokeilla säästää kukkasipulit kevääksi. Valokuvaaja Annika Christersen ostaa hyasintteja heti joulun jälkeen puoleen hintaan ja säilyttää niitä kevääseen asti viileässä ja valoisassa paikassa. Kurkkaa Annikan hurmaavaan parvekepuutarhaan!
Kommentoi »