Kotipihan ilmainen herkkupala – tiesitkö, että syreenin kukat ovat syötäviä?
Ruoka
Kotipihan ilmainen herkkupala – tiesitkö, että syreenin kukat ovat syötäviä?
Usko tai älä, mutta sinunkin pihallasi kukkiva syreeni tarjoaa sylikaupalla syötävää. Parfyymiset syreenin kukat sopivat moniin herkkuihin ja koristavat annokset suloisella tavalla. Maista kukkanen ja ihastu!

Tämän jutun jälkeen katsot pihasi syreeniä ihan uusin silmin. Sen kukat ovat paitsi hurmaavan kauniita, myös makoisia. Mutta mille kukka maistuu? Tuoksunsa mukaisesti maku on parfyyminen, mutta myös hieman hapan ja kitkerä. Eri puskien kukat maistuvat vähän erilaiselta, joten niitä kannattaa rauhassa tuoksutella ja maistella.

Kerää kukat nyppimällä ja huuhdo ne ötököiden varalta. Anna kukkien kuivahtaa hetki ennen käyttöä. Säilytä syreenin kukat kevyesti kosteaan keittiöpyyhkeeseen käärittynä tai nosta syreeninoksa vesilasiin jääkaappiin, jossa se säilyy päivän tai pari.

Syreenisokeri on helppotekoinen ja monikäyttöinen makeuttaja. Pinkki syreenisiirappi sopii hyvin raikkaisiin juomiin.

Syreenikokkailut on helpointa aloittaa koristeluista. Levittele siis rennolla kädellä kukkasia esimerkiksi salaatteihin, kakkuihin, smoothieihin ja voileipiin. Seuraava etappi voisi olla kukkasilla maustettu syreenisokeri, johon tarvitset vain syreenin kukkia, sokeria ja lasipurkin. Kukkaissokeri sopii mahtavasti erilaisten leivonnaisten ja jälkkärien, kuten vaikkapa pannacotan maustamiseen.

Sokerin ja syreenin liitosta syntyy myös superhelppo syreenisiirappi, joka sopii upeasti kesädrinkkeihin, esimerkiksi syreenispritzeriin tai jäätelön kaveriksi.

Syreeni tuo skonsseihin ripauksen luksusta. Ja paras luksushan on ilmaista.

Kukkia voi soseuttaa smoothieen tai sekoittaa aamupalaskonssien taikinaan sekä maustamattoman tuorejuuston sekaan makua antamaan. Jos oikein innostut, leivo oikea oodi syreeneille eli kukkasilla maustettu syreenitäytekakku. Syreenille sopivia makupareja ovat esimerkiksi mansikka, sitruuna ja vanilja.

Hauska tapa säilöä syreeneitä on upottaa kukkia jääpalamuotteihin, kaataa päälle vettä ja pakastaa ne kukkaisjääpaloiksi, joilla on mukava koristaa kesäjuomia. Kuivatut syreenin kukat voi sujauttaa itse tehdyn yrttiteesekoituksen joukkoon.

Kukkaiskakku koristaa alkukesän juhlapöydän. Hyödynnä koristelu-ideaa myös muihin kesäisiin kakkuihin.

Syreenin kukinta vetelee Etelä-Suomessa jo viimeisiään, joten nyt jos koskaan on aika kerätä takapihan puskasta hurmaavat kukkaset talteen. Kukkia kerätessä kannattaa muistaa, että puiden kukkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pyydä siis keräämiseen lupa tai siirry suosiolla omalle pihalle.

Kommentoi »